fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Iedereen heeft 1 ding om de wereld een betere plek te maken, wat is jouw ding?

Spiritualiteit zonder betrokkenheid met de wereld is leeg. Zelfs de weinige mensen die zich volledig terugtrekken uit de wereld bidden onophoudelijk voor het welzijn van de wereld. Grote Advaita Vedanta leraren hebben allerlei manieren om mensen in de wereld te ondersteunen; ze bouwen ziekenhuizen, helpen daklozen, strijden tegen prostitutie, etc. Wanneer je heb vraagt; “Waarom doet u zoveel voor de wereld”, kan het antwoord zijn; ”Welke wereld?”.

De wereld is een illusie betekent niet dat er geen wereld is of dat er niets te doen is. Spirituele beoefening zonder betrokkenheid met de wereld is meer een spiritueel coma. Wakker worden uit dit coma gebeurt door volledig en open aanwezig te zijn en de pijn en het lijden van jezelf en de wereld te voelen. De actie start vanzelf.

In de actie is het referentiepunt Zelfrealisatie en niet (alleen) het resultaat van de actie. De realisatie dat het lijden en de wereld een illusie zijn komt voort uit het volledig ervaren van het lijden en de wereld. In de oneindige stroom van lijden en het verminderen daarvan ontstaat een ervaring van een transparante leegte van waaruit niets hoeft en alles kan. Lijden, de wereld en actie gaan door in de wetenschap dat er wezenlijk niets verandert en hoeft te veranderen.

Kennendheid, Verlichting of Zelfrealisatie is weten wat je bent; Alles en Niets. Het is niet te bevatten voor het denken. Laat staan goed uit te leggen. Neem nu je hele situatie met relaties, werk, geld, spirituele ervaringen, al je kennis en ervaringen in je leven en alles wat je nog meer kunt bedenken. Plaats dit geheel ergens in je lichaam (felt sense).

Interessant is dan de vraag; “Wat betekent dit alles voor mij/jou?”.

Share This
Stel hier je vraag