fbpx

Focussen naar essentie

Wil je zelfdenken in plaats van nadenken?

Wil je leren hoe je lijden transformeert in onmiddelijke bevrijding?

Ontdek hoe het lichaam zichzelf heelt!

 

Het leren transformeren van lijden is een essentiele weg naar ontwaking en groei

Na deze training

 • Weet je feilloos hogere bewustzijnsstaten in jezelf en de ander te vinden.
 • Weet je hoe je de volle verantwoordelijkheid neemt voor je lijden, persoonlijke groei en ontwaken.
 • Breng je je eigen lichamelijke genezing op gang.
 • Kun je zelfstandig sessies geven.
 • Ben je liefdevol voor de ander aanwezig.

Focussen naar Essentie is subtiele in-quiry die leidt naar je ware zelf en een verliefdheid op leven

Focussen naar Essentie bestaat uit 10 aan te leren stappen.

Met de vaardigheid Focussen naar Essentie leer je onder andere hoe je in twee stappen uit je hoofd komt en hoe je (onprettige) lichamelijke sensaties verandert naar een non duale of eenheidservaring zoals; ruimte, aanwezigheid, leegte, versmeltende liefde, kennendheid, vreugde, kracht, aanwezigheid, etc.

In eerste instantie is het vooral oefenen en stoeien met de stappen. Wanneer je de stappen beheerst wordt het een niet doen en krijg je de ervaring dat alles vanzelf gaat. Er ontstaat helderheid over de gelijktijdigheid van non dualiteit en het persoonlijke.

Focussen naar Essentie komt voort uit het observeren van het proces van psychotherapie, de kennis van transpersoonlijke psychologie en meditatie

Lichaamsbewustzijn is aan te leren met Focussen en is de bron van herstel en genezing. Acht positieve effecten.

Focussen naar Essentie is een bewerking van de vaardigheid Focussen van Eugene Gendlin en geniaal in zijn eenvoud. Je leert in zes dagdelen hoe je de 10 stappen toepast en het werkt! Wist je dat ze met de kennis van Focussen al in de eerste psychotherapie sessie kunnen zien of het zal slagen? Wanneer iemand geen reflectie maakt met lijflijke sensaties zal er geen wezenlijke verandering plaatsvinden. Het denken blijft dan in een gesloten systeem ronddraaien. Dit geldt ook voor meditatie en ander lichaamswerk.

Na het volgen van de cursus kun je zelfstandig met iemand een complete focussessie doen.

Door pijn toe te laten en een paar minuten te verdragen ontstaat er paradoxaal genoeg innerlijke bevrijding. Het lichaam heeft een innerlijke alchemie en weet hoe het lijden omzet in een prettige ervaring. Focussen naar Essentie is ook een praktische vorm van meditatie en stressmanagement. Je hoeft alleen de stappen van het proces te kennen en te oefenen. Iedereen kan het.

Onzekerheid komt voort uit een gesloten denksysteem en weerstand tegen onprettige lichamelijke sensaties. Zelfvertrouwen ontstaat in het volledig voelen van het lichaam.

De belangrijkste ontdekking in het leven is dat je essentiele natuur niet perse de grenzen en doelen van het lichaam volgen

Het lichaam heeft een ingebouwd mechanisme van pijn vermijden en genot nastreven. Dit dient om te overleven en werkt tot op een zeker niveau. De beweging die we met het Focussen naar Essentie maken is tegengesteld; we zoeken de pijn op en blijven daar enkele minuten met meditatieve aandacht hangen. Door een set vaste vragen te stellen aan de pijn lost de pijn van binnenuit op.

What is split off, not felt, remains the same. When it is felt, it changes. Most people don’t know this. They think that by not permitting the feeling of their negative ways they make themselves good. On the contrary, that keeps these negatives static, the same from year to year. A few moments of feeling it in your body allows it to change. If there is in you something bad or sick or unsound, let it inwardly be, and breathe. That’s the only way it can evolve and change into the form it needs.

Eugene Gendlin (1926-2017) grondlegger van Focussen.

Focussen brengt wezenlijke verandering. Focussen is een gestructureerde manier om tot Zelfrealisatie te komen

Waar het mij om gaat is dat je naast de ontwikkeling van de persoon ook de non duale ervaring kent waar geen groei of probleem aanwezig is. Het heen en weer bewegen van non duale essentie en de persoon geeft een zekere lichtheid in het leven. Deze beweging in bewustzijn wordt ons nauwelijks geleerd in de opvoeding, op school en daarbuiten.

Focussen is geschikt voor allerlei situaties; zelfhelend vermogen van het lichaam op gang brengen, zelfrealisatie verlichamelijken, je vakkennis aanvullen met de wijsheid van het lichaam, mensen (therapeutisch) beter begeleiden, een ontspannen manier van leven ontwikkelen,  innerlijke kritikus herkennen, echt leren luisteren, te leren praten vanuit je gevoel en niet over je gevoel, vastgelopen situaties in je leven weer in beweging te brengen, je lichaam als leraar of therapeut ervaren, etc.

“Blijf bij je hart”, krijgt door het focussen een concrete betekenis, namelijk; “Blijf bij de lichaamssensaties in het centrum van je lichaam”.

Focusser en luisteraar

Bij het focussen is er een luisteraar en een focusser. Je kunt deze twee rollen ook in jezelf vinden en ontwikkelen. Ik raad aan het eerst in tweetallen te leren. Alleen focussen is in het begin moeilijk.

De rol van de luisteraar is onder andere empathisch aanwezig zijn. Empathie is meevoelen met de ander, zonder er in te verdwijnen. Een erbij zijn. De rol van de luisteraar is in het begin lastig, omdat je je innerlijke wereld en neiging tot oplossen tijdelijk opzij dient te zetten. Dit is een actief niets doen. Je bent helemaal in dienst van de focusser.

Verder kun je als luisteraar aandacht besteden aan drie lagen;

 • iemand door het focusproces leiden
 • iemand bewustmaken van de ruimte die er altijd is
 • uitleggen hoe het focussen werkt

En je mag fouten maken; hoe slechter je het als luisteraar terug geeft, des te duidelijker de focusser het voor zichzelf krijgt.

De rol van de focusser is het gericht aandacht geven aan een vaag gevoel in het lichaam (felt sense) wat past bij een thema. Door dit vage gevoel te onderzoeken en te volgen komt er nieuwe informatie uit het lichaam in het bewustzijn. Dit vergroot het zelfinzicht en het vertrouwen dat het lichaam zelf de volgende stap in het leven kan aangeven (felt shift).

Als luisteraar ben je de relatie die de focusser nodig heeft.

Doorlopende groepen

Je kunt elk moment starten. Laat me weten wanneer je een verlangen hebt om het focussen te leren.

Je betaalt tweehonderdvijftig euro en voor dat bedrag kun je doorgaan totdat jij het gevoel hebt dat je het focussen beheerst. Er is geen limiet aan de lessen. Een uitgebreid artikel over Focussen met een interview met Eugene Gendlin.

Zorgverleners kunnen deze cursussen vergoed krijgen via PLB uren. Kijk bij je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Je kunt de website herstelgerichtluisteren gebruiken in de communicatie.

De cursus

Elk mens kent pijn en lijden. Met de vaardigheid Focussen kun je deze onprettige sensaties omvoelen naar ontspanning, Essentie en Zelfrealisatie. Na zes dagdelen les ben je in staat om een volledige focussessie te geven en/of met jezelf te focussen. Je krijgt een cursusboek met uitgebreide theorie. Een bijkomend doel in mijn manier van lesgeven is (non duale) essentie ervaren. Dit is een aanvulling op het standaard focusproces wat is ontstaan door mijn liefde voor zelfrealisatie. Ik heb voor deze toepassing een gratis instructieboekje geschreven.

Tijdens de cursus leer je de focus stappen systematisch toepassen.

Focussen is omvoelen: een manier om via ongemakkelijkheid naar stilte en geluk te komen.

Ik besteed ook tijd aan

 • ruimte maken (een specifieke focusstap die je ter aanvulling kunt gebruiken)
 • hoe je focussen gebruikt in normale gespreksvoering
 • zelfrealisatie
 • groepsfocussessie (een effectieve/verstilde vorm van satsang zonder vraag en antwoord)
 • circling (focussend contact maken met ogen open)

Dat wat jij bent doordringt alle lagen van de ervaring.

Praktische informatie

Focussen naar Essentie.
Vrijdagmorgen 9.30 – 12.00; 13 en 27 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november

Prijs: 250 euro  inclusief reader (kan in termijnen). Je kunt een tweede reeks gratis volgen.
Waar: Dirk Wittehof 15, Amsterdam.
Tel: 0651912693
Aanmelden: door 100 euro over te maken op NL 87 ABNA 0535232578 tnv  Ferry Maidman.

Individueel per Skype en/of face to face : 400 euro inclusief reader (kan in termijnen). Sessies worden ook gedaan door Yashodara Landvreugd.
Tijd en dag: 6 avonden naar keuze van 19.00 – 21.00

Heb je vragen of wil je je opgeven? Stuur me een bericht.

12 + 11 =

NO COPYRIGHT

Alles op deze website mag je gebruiken en verspreiden

Kleine groepen met persoonlijke aandacht

Betaalbaar voor iedereen

Open Source

 

Ferry Maidman | met Liefde & Plezier

Share This