fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

In mijn groepen ligt de gemiddelde leeftijd tussen de veertig en vijfenzestig jaar. Ik zie mensen met veel levenservaring en wijsheid. Veel hebben een burnout meegemaakt, zitten er middenin of hikken er tegenaan.  Burnout is in mijn ervaring een overgangsritueel naar een beter leven.

Het is als het archetypische verhaal van de reis van de held. Hij of zij krijgt tegenslagen, gaat door diepe dalen (in de meeste verhalen komt er ook een mentor of leraar in beeld) en komt sterker dan ooit terug. Dat is een lichamelijke wijsheid.

Wat ik zie is dat na het veertigste levensjaar de schaduwzijde van het eerste deel van het leven zich begint op te dringen. Dat wat veertig jaar of meer is onderdrukt zoekt een uitweg. Er is een natuurlijke intelligente behoefte aan balans. Iemand die altijd (te) hard heeft gewerkt, wil rust en eenvoud. Iemand die nooit volledig voor zijn of haar talenten is gegaan krijgt ineens de energie om er iets mee te gaan doen in de wereld. Het is ook het innerlijk balanseren van de mannelijke en de vrouwelijke energie. Maar ja, hoe verander je een levenspatroon na veertig, vijftig of zestig jaar?

Het antwoord is; de communicatie met de opkomende lichamelijke impulsen aangaan (schaduwwerk) en je laten meenemen naar de nieuwe wereld. Dit is een proces wat je langzaam kunt laten gebeuren. Een onderdeel van de wederopstanding is je persoonlijke zingeving verhaal voor de toekomst schrijven.

Elk leven heeft een begin, midden en een einde, maar niet perse in die volgorde

Het leven en het lichaam zijn onvoorstelbaar intelligent. Door te vertrouwen op wat er is leer je de impulsen in het moment te volgen. Vertrouwen ontstaat wanneer je het lichaam volledig durft te voelen. Dit kun je onder andere leren met Focussen naar Essentie. Het dragen van je lichamelijke sensaties is de sleutel naar elke vorm van heling. In de pijn zit de wijsheid van heelwording. Dat is een lichamelijke wet die ik in detail heb uitgezocht.

Het lichaam heeft de neiging om pijn te vermijden, met schaduwwerk en Focussen gaan we juist naar toe

Door vervolgens de impulsen te uiten in een omgeving met langdurige zorgzame relaties en neemt de heling een extra vlucht. Het blijkt dat het simpelweg in communicatie brengen van de pijn heelt. Dit kan met een vriend of partner zijn, maar wanneer die niet voor handen is of diegene niet het geduld heeft om te luisteren kun je dat doen in therapie of de Authenticiteitcirkel. Het zijn plekken om te oefenen en te expirimenteren. Met behulp van de vijf pijlers  van de Authenticitieitcirkel krijg je vat op hoe je er voor jezelf en anderen kunt zijn. Wanneer er een relatie niet goed loopt mist er een pijler. Relaties zijn een groot onderdeel van een gevoel van zingeving. Die twee gaan hand in hand.

De vijf pijlers zijn een meetlat voor je relaties

In het doorwerken van burnout, midlife crisis en schaduwwerk komt ook de behoefte van ontwaking naar de voorgrond. Hoe zou het zijn om jezelf te beseffen dat je niet (alleen) het lichaam, denken en voelen bent? Dit besef maakt het mogelijk om jezelf als Bewustzijn te realiseren. Dit is een perspectief wat zich openbaart in het Zijn met alles wat er is. In die zin zie ik het omgaan met burnout, midlifecrisis en schaduwwerk als deuren naar een nieuwe wereld.

Hou jezelf vast, sluit je ogen en voel wat je wil doen

Een ander onderdeel van de nieuwe wereld is zingeving. Wanneer er weer een beetje kracht in het lichaam komt ontstaat er meestal ook weer een intens verlangen naar zingeving. Dit heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen voor het geheel. Door naar het eerste deel van je leven te kijken die de burnout heeft veroorzaakt wordt het mogelijk om een nieuwe verhaal te schrijven. Wat wil jij oppakken en verbeteren in het dagelijkse leven? Het kan iets kleins zijn. Wat ik merk is dat zingeving altijd te maken heeft met iets doen voor anderen. Na een burnout kun je dit alleen nog maar doen vanuit innerlijke impulsen en niet meer als aanpassing op de buitenwereld. 

Share This
Stel hier je vraag