fbpx

Zingeving komt onder andere voort uit verantwoordelijkheid nemen voor iets wat jouw stoort in de wereld. Dit storen of zorgen maken over iets komt voort uit een heel leven van observatie, ervaring en kennis. Het is het volgen van je hoogste impuls of waarheid.

Zingeving is geen luxe het is een primaire impuls die helpt om als community te overleven

Wat stoort mij?
Wat mij bijvoorbeeld de laatste weken stoorde is de eenzijdigheid van de berichtgeving rondom de pandemie. Het is mij duidelijk dat de farmaceutische wereld en de banken wereld erg op elkaar lijken. Het zijn op korte termijn gerichte systemen die geprogrammeerd zijn om meer geld te verzamelen. Het welzijn van de mensheid is niet hun prioriteit. Daar zoek ik dan dingen over op en publiceer de kern. Hoe draag ik het minst bij aan dergelijke systemen? Die vraag heb ik voor mezelf nog niet opgelost. Het gaat mij om het onderzoeken en verblijven in de complexiteit van het geheel. Het is zeker niet alleen maar slecht, maar alleen maar goed is het ook niet.

Wat me in sommige advaita, succes en new age teachings stromingen stoort is de eenzijdigheid van het beloven van geluk en succes. Het creeert een ideaalbeeld wat niet bestaat en daardoor de geldmachine ook doordraait. De menselijkheid mist, wat het zoeken juist in stand kan houden. Vertellen dat er niemand is, er niets te doen is, is eenzijdig en onwaar. Het is allemaal veel complexer.

Het gaat er niet om wat mensen zeggen, maar wat mensen doen. Kijk naar het leven van je leraar, dat is de teaching

Zingeving en relaties horen bij het menselijke leven. Iedereen heeft behoefte aan een langdurige zorgzame relatie. Ook hier geldt dat iemand kan zeggen dat er niemand nodig is, dat hij of zij zichzelf als bewustzijn ervaart of wat dan ook. Er is altijd een intiem contact met een of meerdere mensen om hem of haar heen.

Spiritualiteit is leven met paradoxen en zijn met en en…

Wie of wat ben ik?
Ik ervaar mijzelf als het Absolute voorbij elk waarneembaar fenomeen, als kennendheid, als essentie, als persoon (lichaam, denken en voelen). Er is geen (hechting aan een) voorkeur. Mijn ervaring stroomt van het een in het ander. Er is zingeving, er is zinloosheid, er is zin in sex en luxe, er is verlangenloosheid, er is denken, er is stilte, er is somberheid, er is extase, er is bewustzijn van de fysieke dood, er is bewustzijn van oneindigheid, er is leven alsof de dood niet bestaat, er is agressie, er is innerlijke vrede, er is succes, er is falen, er is angst en moed, lijden en de afwezigheid van lijden, etc. etc.

Fundamenteel Welzijn is nu zijn met wat er is. De felt sense van de directe ervaring. Wat is er nu bij jou?

Zoeken ontstaat als er een verlangen of streven is naar iets anders dan wat er nu is. Dat wil niet zeggen iets anders willen en dat zoeken verkeerd zijn. Wanneer er verlangen is, is er verlangen, wanneer er zoeken is, is er zoeken. Bij mij is het zoeken gestopt en is er oneindig zoeken. Fundamenteel Welzijn gaat niet over mijzelf goed voelen of voortdurend geluk. Geluk komt en gaat. Het gaat meer over inquiry, zijn met wat er is en in contact gaan met de wereld om mij heen, precies zoals ik nu ben. En wie of wat ben ik? Dat is een vraag die zich eindeloos verdiept.

Share This