fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Twijfelloosheid ontstaat in het heldere onderscheid van de drie percepties

De verwarring over je zelfrealisatie ontstaat, omdat je de ervaringen en daar uit voort vloeiende concepten van de verschillende percepties door elkaar haalt. Er zijn zoals ik het zie drie verschillende lagen tegelijkertijd aanwezig. Door de hechting aan de voorkeur op te geven voor elke laag ontstaat er vrijheid en werkelijk inzicht.

Ik ga de drie percepties kort beschrijven.

1.Lichaam, denken en voelen
Dit is de laag van lichamelijk genot nastreven en pijn vermijden. Dit mechanisme komt voort uit de drang om te overleven. Hier zit lijden, relaties, psychologie, maatschappelijk succes en alle andere duale percepties en thema’s in. Dit is de wereld van verhalen, drama, lichaam en persoon. Dit is niet beter of slechter dan de andere lagen. Het is een van de lagen die het meest in de ervaring komt en heeft bepaalde wetten van oorzaak en gevolg.

2.Essentie
Deze laag is non duaal en er is geen enkel probleem. Het idee of gevoel van persoon zijn is hier opgelost en er is ruimte en sereniteit. Het is een directe ervaring van essentie. Deze laag heeft een helende kwaliteit en is onderdeel van elke ervaring.

3.Absolute
De twee vorige lagen spelen zich af in iets wat je het Absolute zou kunnen noemen. Dit is het werkelijke inzicht in wat je bent. Het is een intuïtief en helder kennen van jezelf als iets wat voorbij bewustzijn, essentie en lichaam, denken en voelen is. Deze identiteit voelt aan als onverwoestbaar en schijnt voortdurend door in elke ervaring (wanneer deze is gerealiseerd). Het staat los van essentie en lichaam.

Wanneer je deze drie percepties of lagen in jezelf of als jezelf kunt vinden en onderscheiden ben je totaal flexibel. De aandacht beweegt zich vrij en kan in een fractie van een seconde van beleving wisselen. De verwarring ontstaat met name wanneer het Absolute zich identificeert met het lichaam, denken en voelen of als er een hechten is aan een voorkeur voor een van de percepties. De persoon raakt verward wanneer er een afkeuren van lijden is en een verlangen de bliss van essentie.

Hechting aan een voorkeur brengt verwarring

Laat elke hechting aan de voorkeur los en je bent volledig vrij. Er kunnen wel voorkeuren zijn, maar de hechting er aan geeft een probleem. Ik kan ook zeggen laat de voorkeuren telkens weer los en zeg JA tegen de ervaring zoals die nu is. Dat is makkelijk wanneer je de verschillende percepties herkent en weet hoe je kunt wisselen van perceptie. Dit kan, omdat je ze alledrie bent.

Tijdens het Focussen leer ik je hoe door deze drie lagen heen te bewegen. Deze flexibele persoon noem ik Persoon van Zijn.

 

Share This
Stel hier je vraag