fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Ik ben al jaren deelnemer van zweethut ceremonies bij verschillende watergieters. Een paar maanden geleden kreeg ik steeds gedachtes dat ik iets met nondualiteit in zweethutten kan gaan doen. Het bleef zich maar aandringen. Toen Geert vroeg of ik de training nog wilde doen was de beslissing genomen. Vier dagen twee hutten per dag met andere watergieters in de leer.

Geert is van Waaldijk 15 en geeft een keer per jaar een training om de basis van het watergieten te leren. Bij hem heb ik ook een vision quest gedaan een paar jaar geleden. Daar is mijn contact met de natuur aan gegaan. 

De watergieter is verantwoordelijk voor de praktische veiligheid en de geestelijke inspiratie. De praktische elementen zijn bijvoorbeeld, de bouw van de hut, het bouwen van het vuur, de warmte van de stenen in en buiten de hut, de temperatuur in de hut, het aansturen van de vuurman/vrouw en een veilige begeleiding van de deelnemers.  De geestelijke wereld gaat onder andere over de windrichtingen kennen, great spirit toelaten en de groep meenemen op een reis met woorden, sharing, muziek en andere vaardigheden. 

Het waren intensieve dagen die me bij een zelfde uitputting brachten die ik ken van het verdwaald zijn in de bergen van India en tijdens de vision quest zonder eten in Portugal. Mijn basis inzicht in deze ervaringen is dat het lichaam en geest tijdens een totale uitputting gewoon door kunnen gaan. Het is een transachtige heldere staat waarin de energie in het lichaam steeds maar weer wordt aangevuld. Deze levenskracht wordt in het dagelijkse leven va kantoor en coaching niet of  nauwelijks aangesproken.

Eerst het houten skelet bedekken met drie lagen dekens en daarna een stuk bootzeil waardoor het aarde donker is en de warmte behouden blijft. Het kiezen en verzamelen van soorten hout. Eiken brandt langzaam en wordt heter dan vuren hout bijvoorbeeld. Met lange planken kun je op een andere manier werken dan met kleine stukken hout. Daarna houthakken om een vuurbak te maken waar de basalt stenen in opwarmen. Een stenen ceremony en het aanroepen van vader zon, moeder aarde en de vier windrichtingen. Dan het uur ongeveer tweeeneenhalf uur laten branden afhankelijk van de kleur/hitte van de stenen. Vervolgens de hut in wat ook weer tweeeneenhalf tot drie uur duurt. Er komen in de hut altijd inzichten en crisissen. En dit een paar keer per dag.

De zweethut is een mogelijkheid om je eigen crisis tegemoet te treden en er van te leren

Voor mij ging deze training over orientatie. Waar sta ik in de ruimte en waar sta ik in mijn leven. De vier windrichtingen staan voor bepaalde een energie en deze dienst door te stromen. Zo staat het Oosten voor de zonsopkomst, het nieuwe, helderheid, ontwaking, de lente, inzicht, de ochtend, het kind. Het Zuiden staat voor de zon in het hoogste punt, de middag, de zomer, materie, actie, carriere, strategie. Het Westen staat voor integratie, loslaten, de herfst, de avond, emotie, opruimen, afscheid nemen. Het Noorden staat voor de winter, de nacht, de leegte, stilte, rusten, de voorouders, het onbekende.

Zo hebben we nu ons huis verkocht en gaan we 7 maart het onbekende tegemoet. Met een camper reizen we naar Spanje. De energie van het Oosten stroomt. Tegelijk zit ik in de enrgie van het Westen van afscheid nemen van mijn huis, mijn dochters, mijn vrienden. Daar voel ik veel verdriet bij en het voelt belangrijk om daar ruimte voor te maken. Het te doorvoelen. Door de zweethut ceremony krijgen al deze stappen gestructureerd aandacht en ontstaat er een balans en helderheid in alle gevoelens en krachten die er spelen.

Deze begrippen en energie gaan leven en worden dan punten van orientatie. Wanneer er een gevoel van vastzitten is kan ik naar mijn leven kijken met deze termen en kan ik het weer in beweging of evenwicht brengen. De zweethut helpt daar enorm bij, omdat je systematisch alle vier de windrichtingen afloopt en de geest herkent wat loopt en vastzit. Voor de westerse logica is dit moeilijk te snappen.

De zweethut is een structuur waarin je jezelf kunt orienteren waar je staat in jouw leven

Ik heb het idee dat we nu als westerse maatschappij te veel Zuidkracht hebben en we meer energie van het Westen nodig hebben. We zijn vastgelopen in de materie, consumeren, machtsmisbruik, werken en uitputting van de aarde. We zijn de energie van van het Westen kwijtgeraakt. Door dingen op te ruimen die ons niet meer dienen ontstaat er ruimte voor het Westen en het Noorden.

Tijdens onze sharings kwam er voor mij naar boven dat autonomie in deze tijd aangesproken wordt. Wat zijn jouw grenzen en komt daar een actie uit voort? Hoe ga jij om met de corona maatregelen, de economische crisis, de klimaatcrisis en een zingevingscrisis. Autonomie is een persoonlijke centrale kracht waarmee jij jouw eigen weg vindt binnen en/of buiten het (familie en overheids) systeem waarin je leeft. Iedereen doet dat op zijn eigen manier; niet meedoen met de overheidsregels, zelfstandig ondernemer worden, juridisch autonoom of souverein worden, niet meegaan met de meerderheid in bepaalde situaties of gaan leven in een camper. Het maakt niet uit, maar in deze tijd wordt er een uitnodiging gedaan om jouw autonomie te onderzoeken en een besluit te nemen.

In de zweethut kan ik mijn teaching van Fundamenteel Welzijn helemaal kwijt en is het een krachtige ceremony om in evenwicht te komen. Het is fijn om weer iets nieuws te leren wat werkt.

Share This
Stel hier je vraag