fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Ik zit in een periode waarin de behoefte aan diepte in contact zich manifesteert. Het komt waarschijnlijk voort uit de huidige tijdsgeest waarin het vrouwelijke meer ruimte gaat innemen. Ik ben niet de enige met die behoefte. Wat is dat eigenlijk diepte in contact?

Het heeft te maken met radicaal mezelf zijn in contact. Dit begint met vertragen en het voelen van mijn lichaam. Dat ik eerst mezelf volledig ervaar en in die ervaring van mezelf de ander uitnodig. Het is een samenzijn waarin grenzen en weerstand verdwijnen. In dit samenzijn kan alles benoemd worden. Het benoemen en verwoorden maakt de diepte.

De werkelijke diepte is het tegelijk ervaren van mezelf als lichaam, denken, voelen, essentie en het Absolute. Wanneer ik in al die lagen ontmoet en ontmoet wordt is er gelukzaligheid en thuiskomen.

Iedereen lijkt een centraal kwetspunt te hebben in het maken van echt contact. Bij mij is het een aftasten van toestemming. Krijg ik van de ander de toestemming om er te zijn. Wanneer ik dat voel dan kom ik. Wanneer ik oordeel voel of gereserveerdheid heb ik een neiging tot inhouden en aanpassen. Hoe bewuster dit wordt hoe vrijer ik me in deze neiging beweeg. Zo zie ik bij anderen variaties op dit thema van welkom zijn.

Ons gevoel van persoon (lichaam, denken en voelen) komt vooral voort uit hoe mensen naar ons kijken. Vooral onze ouders. Die blikken vertellen iets over de relatie en de impact daarvan wordt verinnerlijkt als een gevoel van zelf. Als kind is iedereen onwetend en onschuldig. Die onwetendheid en onschuld wordt door de omgeving ingekleurd. Gepest of misbruikt worden hebben daarom ook een enorme destructieve invloed op het zelfbeeld. Ik geloof dat de blikken die mensen daarbij in hun ogen uitwisselen de grootste impact hebben.

Iedereen heeft behoefte aan langdurige zorgzame relaties. Verlicht of niet verlicht. Dat zijn de wetten van de persoon. Wanneer je daar voor altijd vanaf wil ontstaat er een probleem. Er zijn niet meer dan twee soorten problemen; je wil iets niet wat je hebt of je wil iets wat je niet hebt. Dat is alles. Alternatief is alles in onmiddelijkheid ervaren.

In de Authenticiteitcirkel en Circling (vormen van meditatie in contact) zie ik dat het ervaren van welkom zijn in de groep een proces van diepte en heling met zich meebrengt. Een heronderhandeling met het verleden. Doordat er subtiele en groffe trauma’s verwerkt worden door het simpelweg samen zijn en dragen van wat er gebeurt ontstaat er ruimte voor essenties zoals verbinding, compassie, liefde, helderheid, kracht, etc. Werkelijk open contact leidt onmiddelijke naar een ervaring van vrijheid en geluk. Het vervuld de diepe behoefte naar een langdurige zorgzame relatie die zich altijd afspeelt in het moment. De groep is een zeer effectief transformatiemiddel, wanneer er bepaalde principes voor openheid worden gehanteerd. Ik zie dat die behoefte van mezelf om in openheid te werken en leven gedeeld en groter wordt in de samenleving. Volgens mij is diepte in contact een uiting van de onderliggende stroom van meer vrouwelijkheid.

Na een lange periode van mannelijkheid die zich vooral heeft geuit in het ontwikkelen van wetenschap en technieken om te overleven in het harde ongrijpbare universum ontstaat er nu een behoefte aan diepte in verbinding als essentie om te overleven als groep. De mannelijkheid en interesse in materie blijft en wordt alleen maar groter. We staan aan de vooravond van grote nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en het oplossen van het technische probleem van de dood. Het is enorm belangrijk om de menselijke maat te waarborgen en te verdiepen om te voorkomen dat techniek en wetenschap verkeerde toepassingen krijgen. Ik geloof dat meer werkelijke verbinding voelen met elkaar enorm belangrijk is voor het behoud van de mensheid. De verbinding die lang is vastgelegd in sociaal en religieuze voorwaarden komt in een hernieuwde vrijheid. Een stapje verder dan de hippietijd van de jaren 70. Vrije expressie en vrije sex zijn achterhaald. De verdieping in het contact is subtieler. Het beweegt zich meer in de diepte van Zelfrealisatie en samen Zijn.

Share This
Stel hier je vraag