fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Concepten zijn gedachtes en vormen beelden. Concepten zijn de enige belemmering voor het realiseren ´wat je bent´.

Concepten kunnen ook juist een hulpmiddel zijn. Met het ene concept kun je namelijk het andere concept overstijgen en onwaar maken. Dat is het spel van zelfonderzoek.

Dit spel van concepten gaat net zo lang door totdat het explodeert. Wat blijft staan of zichtbaar wordt is de ervaring van conceptloosheid.

Een concept wat vaak gebruikt wordt is de vraag ´wie ben ik?´ Hiermee volg je de ervaring van het ´ik´ naar de bron en kom je erachter dat er ´iets´ onkenbaars is voor het lichaam, denken en voelen ´wat jij bent´. Het ´ik´ lijkt verschillende lagen of dimensies te hebben.

Een ander concept is ´Ik ben niet het lichaam´. Door dit steeds te denken komen er vanzelf andere ervaringen over ´wat je bent´. Elke persoonlijke waarneming ontstaat door het concept ´Ik ben het lichaam´. Door hier tegen in te gaan gebeurt er iets.

´Ik ben Brahman´ is een concept wat direct naar de ervaring van ´wat je bent´ verwijst. Omdat je al bent wat je bent is het onmiddellijk te realiseren. Iedereen heeft er een intuïtief weten van. Het begrip ´Brahman´ komt uit het hindoeïsme en wordt vaak in de advaita vedanta gebruikt. Deze leer gaat er van uit dat alles bestaat uit 1 substantie. Het universum, een stoel, een gedachte alles is in de oorsprong dezelfde substantie. Brahman kan ook vervangen worden door een concept wat jou aanspreekt. Voorbeelden god, bewustzijn, absolute, allah, etc.

Net zoals een ring uit goud bestaat, bestaat het universum uit Brahman. We noemen het een ´ring´ maar het is goud.

Jij bent de alles doordringende kennende substantie Brahman. Wanneer je met deze concepten een gevoelsidee krijgt over een ruimere staat van ´zijn´ dan kun je beginnen te voelen hoe het is om Brahman te zijn. je identiteit beweegt van ´lichaam´ naar ´ruimte´. Herhaal de hele dag voor jezelf ´Ik ben Brahman´.

Uiteindelijk doet het er niet toe of het waar is of niet, de ervaring spreekt voor zichzelf. Wanneer je op een gegeven moment dit ruime ondefinieerbare bewustzijn gewaar bent hou je het voortdurend in je dagelijkse bewustzijn. Tijdens al je handelingen in de wakkere staat blijf je je deze conceptloze ruimte herinneren. Dit is zelfherinnering.

´Ik ben voorbij het dagelijkse bewustzijn´ is ook een concept wat kan helpen. Het dagelijkse bewustzijn bestaat uit alle ervaringen die we hebben met het lichaam en daarmee de zintuigen. Dat is of lijkt ons hele bestaan te zijn. Er is echter nog een realisatie van bewustzijn wat hieraan vooraf gaat. Dat subtiele inzicht is er nu al en heel subtiel. Zo subtiel dat het zintuigelijk bewustzijn er steeds bovenuit komt en jij er overheen kijkt. Jezelf niet ziet. Dat is onwetendheid en daar kun je niet meer aan doen dan zelfonderzoek en zelfherinnering.

Er zijn nog veel meer nuttige instructies om tot zelfrealisatie te komen. Vertrouw op je innerlijke wijsheid. Jouw innerlijke guru zal zelf een teaching maken. Het kan helpen door tijdelijk met een leraar buiten jou te werken die je de innerlijke guru leert herkennen. Wanneer dat zo is dan verschijnt hij of zij vanzelf. Meestal gaat hier een diep verlangen aan vooraf om een leraar te hebben. Het is een mystieke weg, in die zin dat het denken het niet kan begrijpen.

Nadat de Absolute is gerealiseerd verplaatst de aandacht weer naar het dagelijkse leven van de persoon. Er komt een uitzoeken ´hoe je vanuit dit Absolute perspectief aanwezig bent als persoon met werk en relaties´. Wat is je rol als persoon in het weten dat er illusie is. Dit is een verdergaande belichaming van het goddelijke. De persoon die bestaat uit concepten en beelden in een wereld van concepten en beelden. De enige steun die er is, is de kennendheid en bliss van ´wat je bent´.

Het leven is echt!

Share This
Stel hier je vraag