fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Grofweg kun je ervaren dat er drie clusters van identificatie zijn:
1.het sociale
2.het lichaam
3.bewustzijn

Het sociale.
Dit herken je als gevoelens als; ik voel me niet gehoord, erkent, gezien, ik doe er niet toe, ik ben beter, slechter, een loser, alles rondom relaties, hechting, social media, etc.

Het lichaam.
Dit gaat vooral over genot nastreven en pijn vermijden, fysieke sensaties, zintuigelijke informatie, comfort, geld, huis, werk, voortplanting, overlevingsdriften, etc.

Bewustzijn.
Dit is te herkennen als vrijheid, essenties, lichtheid, conceptloosheid, etc. Er is geen lijden of probleem. Een heldere levendige aanwezigheid.

Zelfherinnering en concentratie.
De aandacht verplaatst zich voortdurend door deze clusters heen. In het gedachtengoed van Zelfrealisatie en Verlichting is de aanname dat jij bewustzijn bent. Het actief identificeren met bewustzijn noem ik Zelfherinnering.  Om deze innerlijke handeling te doen heb je in het begin kennis, energie en focus nodig. De identificatie schiet steeds alle kanten op, omdat niemand je vertelt wat je werkelijk bent.

Hoe meer je went aan jezelf als bewustzijn des te minder moeite Zelfherinnering gaat kosten. Op den duur is er een continue Zelfherinnering zonder moeite. Zelfs wanneer je twijfelloos weet en ervaart dat je bewustzijn bent zal de identificatie nog steeds af en toe liggen in het sociale en het lichamelijke cluster. Dat wat gezien is wordt echter nooit meer niet gezien. De identificatie zal altijd weer terugkomen en verblijven als bewustzijn, wat je werkelijk bent.

Share This
Stel hier je vraag