fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

In een verlichte samenleving is iedere persoon gevestigd in zijn of haar innerlijke goedheid. Dit is haalbaar, omdat iedereen bestaat uit goedheid. Wat helpt om te werken aan een verlichte samenleving?

Meditatie.
Jij bestaat uit goedheid en dat wordt vanzelf helder door te mediteren. Meditatie is wennen aan jezelf. Mediteren begint met het plaatsen van de aandacht. Dit is in eerste instantie aandachtig de ademhaling volgen. Door steeds weer de aandacht nauwkeurig te plaatsen op de ademhaling ontstaat er een kalme geest. De tweede stap is het verblijven in de kalme geest (ik ben). Vanuit deze kalme geest kun je de volgende stap nemen: contemplatieve meditatie. Hierbij richt je de aandacht op een essentie. Over deze essentie ga je vervolgens gericht nadenken. Door het nadenken komt de ervaring van de essentie vanzelf in de geest. Met meditatie train je de geest om een beter leven voor jezelf en anderen te bewerkstelligen. Dit is een actieve handeling.

Motivatie.
Het is belangrijk om je motivatie te onderzoeken. Is er überhaupt motivatie om aan een verlichte samenleving te werken? Ben je gemotiveerd om te mediteren, een zelfonderzoek te doen of te komen tot zelfrealisatie? Zo ja, hoe groot is dan je motivatie? Doe je het voor jezelf (dat is een lage motivatie) of voor alle levende wezens/het geheel (dat is een hoge motivatie). Elke activiteit in je leven krijgt vorm door motivatie.

Houding.
Een vriendelijke en vastberaden houding is essentieel. Vriendelijkheid geeft steeds weer ruimte om tijdens het afdwalen de aandacht weer op het doel te focussen. Door de focus steeds weer op het doel te richten ontstaat er vastberadenheid. Tegenslagen en afdwalingen zijn dan geen onoverkomelijk probleem. Vastberadenheid en steeds weer kiezen voor een beter leven is voorgtgang. Het steeds weer met vriendelijke aandacht terugkeren naar je motivatie en doel maakt een verlichte samenleving mogelijk.

 

 

Share This
Stel hier je vraag