Het ultieme geluk is het besef dat jij Kennendheid bent
Wat is geluk?
In elk levend wezen is er een ingebouwd verlangen naar geluk. Geluk is een innerlijke subjectieve staat van welbevinden. Er is geen universele meeteenheid. Alleen jij weet of je gelukkig bent. De eerste vier vormen van geluk die ik hieronder beschrijf zijn veranderlijk en hebben te maken met het nastreven of vermijden van lichamelijke sensaties. De vijfde vorm is het ultieme geluk en is onafhankelijk van lichamelijke sensaties en daar uit voortkomende handelingen.
1.Lichamelijke gezondheid
Een gezond lichaam geeft een gevoel van geluk. Een gezond lichaam is ontspannen en bewegelijk. Simpele dingen zoals; goed slapen, een open houding, een vrije ademhaling, elke dag twintig minuten actief bewegen, meditatie en aandacht voor (biologische) voeding zijn de basis voor een gezond lichaam. Het lichaam is je tempel.
2.Het hebben van goede relaties
Iedereen heeft het kernverlangen naar een langdurige zorgzame relatie. Van kinds af aan ben je afhankelijk van anderen voor een gevoel van overleving en geluk. Het overlevingsinstinct van het lichaam richt zich qua relaties op een veilige hechting en de plek in de groep. Het gaat om liefdevolle fysieke aanraking en een gevoel dat je er toe doet voor de ander. Is de ander er voor je in moeilijke tijden? Wanneer iemand je afwijst ervaar je dat direct als stress en pijn. Staat hij of zij open voor jouw wereld? Wanneer twee mensen een langdurige samenwerkende relatie hebben ontstaat er een gevoel van geluk.
Een sterke behoefte is meestal om meer te spelen als een kind. In spelen zit van alles zoals contact, plezier en lichamelijk genot. Een andere sterke behoefte is de relatie met de natuur directer ervaren via de zintuigen (vuur, zee, bos, bergen, ijs, frisse lucht, etc.).
3.Autonomie (zelfstandigheid in samenzijn)
Autonomie is jezelf kunnen reguleren in de maatschappij. Dit gaat uiterlijk over basisbehoeftes zoals geld en wonen. Innerlijk gaat autonomie over gevoelens van kracht, waarde, betekenis en harmonie. Deze gevoelens zijn enorme krachtige energiebronnen en dragen bij aan gevoel van geluk. Autonomie is omgaan met vragen zoals; wat wil ik echt? waar word ik blij van? en wat is mijn bestemming in de wereld? Vanuit een innerlijke stevige basis kun je jezelf staande houden in de wereld en samen werken.
Wanneer je in contact bent met non duale essenties is er veiligheid en moeiteloosheid. Een basis voor geluk. Vanuit deze ruimtelijke ervaring waar niets nodig is ga je vloeiend in en uit contact met jezelf, anderen en de wereld. Ik noem dit de Persoon van Essentie.
4.Zingeving
Elk mens wil iets betekenen voor anderen. Zingeving ontstaat uit hoe je denkt over de mensheid en de wereld. Dit conceptuele kader bepaalt op de langere termijn jouw handelingen en unieke toegevoegde waarde. Deze waarde delen met anderen geeft een gevoel van kracht en geluk.
Stel je eens voor dat zeven generaties geleden jouw voorouders beslissingen hebben gemaakt die jouw leven in dit moment beïnvloeden. Wat zou jij nu besluiten? Een bepaalde vorm van duurzaamheid in je leven brengen die verder reikt dan jouw eigen behoeftes geeft een vorm van geluk.
5.Zelfrealisatie
Het geluk in Zelfrealisatie is twijfelloos weten wat je bent. Vanuit deze ervaring van jezelf als kennendheid ontstaat een subtiele ervaring van heelheid en stille tevredenheid. Zelfrealisatie is de hoogste en tegelijk simpelste vorm van geluk, omdat het nergens van afhankelijk is. Het geluk in Zelfrealisatie is niet een voortdurend extatisch gevoel. De realisatie wat je bent is vervuld in zichzelf. Het gaat voorbij aan het geluksgevoel van het lichaam, relaties en autonomie.
De paradox is dat Zelfrealisatie elk moment door het lichaam, denken en voelen gebeurt waardoor alle vormen van geluk die ik heb beschreven met elkaar samenhangen. Zelfrealisatie gebeurt meestal pas nadat de basis op orde is.