fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Ik ervaar mezelf als ik. Ik ben grenzeloos. Ik ben zonder patronen en conditioneringen. Onveranderlijk en onmiddelijk NU. Er is een bewegend persoon en een bewegend universum. De persoon wordt bewogen door het universum. Ik ben geen van beide. Ik ben Gewaarzijn.

Ik ben niet de ervaring. Ik ben het gewaarzijn van de ervaring. Grenzeloos is niet groot of klein, het is ondefinieerbaar helder aanwezig. Kennendheid. Het is niet te kennen als een object, het kent zichzelf. Dit zou je een ervaring kunnen noemen. Simpel en helder. Er is geen vertrekpunt of kader van waaruit ik waarneem. Het is open, transparant, vormloos. In zekere zin super levendig.

Dit wat ik ben vanuit de persoon met taal beschreven is vrij (van de persoon). Kun je dit aanvoelen of onmiddellijk ervaren? Het is gewoon. Niet iets moeilijks. Wat het moeilijk maakt is de subtiliteit ervan. Het subtiele onderscheidingsvermogen en de onthechting van de persoon en de wereld dienen er te zijn.

Gewaarzijn is vrijheid van en voor de persoon. Het persoonlijke leven en de wereld zijn er. Die kunnen hun ding doen. Het besef is alleen dat jij dat niet bent. Jij bent (de bron van ) gewaarzijn. Dat is de ultieme waarheid.

Dit is alleen te realiseren wanneer je weet en hebt ervaren dat er niets te halen valt uit het leven van ervaring. De fascinatie van de persoon bestaat lange tijd uit het nastreven van genot en het vermijden van pijn. Pas wanneer deze fascinatie stopt en het inzicht ontstaat dat er niets te winnen is ontstaat er een basis voor afstand nemen van het ervaren en daarmee Zelfrealisatie.

Inquiry.
Inquiry is het toepassen van de kennis van wat je bent. In de praktijk is dit het steeds weer het vervangen van de gevoelens van incompleetheid en beperking door de compleetheid van grenzeloosheid. Dit gebeurt alleen wanneer er een groot verlangen is naar Zelfrealisatie en een levensstijl die het mogelijk maakt om elk moment deze inquiry toe te passen. Het is dus een super actieve oefening. Het handelen in het dagelijkse leven blijft gebeuren en de egoïstische lading van de doener verdwijnt, omdat gezien wordt dat elke beweging gebeurt door het (in zekere zin mechanische geconditioneerde) geheel. En jij bent het Gewaarzijn dat alles en zichzelf gewaar is. Zelfs de (non-duale) essenties zoals; aanwezigheid (ik ben), helderheid, kracht, eenheid, sereniteit zijn objecten in Gewaarzijn. Gewaarzijn is subtieler dan elke ervaring. Wanneer Gewaarzijn zichzelf bewust is, is er kennis. In kennis is er compleetheid. Het kan zijn dat er gevoelens van incompleetheid verschijnen, maar  deze worden herkent als onwetendheid. Ze komen voort uit objectrelaties of stemmingswisselingen en zeggen niets over jou (Grenzeloos Referentieloos Open Helder Fris Gewaarzijn).

Ik vergelijk het toewerken naar Zelfrealisatie met het halen van je rijbewijs. Om je rijbewijs te halen heb je enorm veel regeltjes, kennis en beoefening nodig. Wanneer je eenmaal je rijbewijs hebt kun je alle regeltjes, kennis en beoefening vergeten. Het rijden gaat vanzelf, hier en daar gaat er wat mis en wijk je bewust af van het geleerde. Het rijbewijs heb je echter binnen en het autorijden zit in je systeem. 

Share This
Stel hier je vraag