fbpx
Satsang op youtube

Alexander Smit

Je hebt iemand nodig om je te laten zien dat je niemand nodig hebt

Alexander Smit is een leraar geweest voor meerdere Nederlandse Advaita  leraren. Hij heeft een unieke combinatie van inzicht, helderheid en het kunnen verwoorden. Hij kan mooi vertellen, is soms rauw confronterend, dan weer zacht liefdevol, gebruikt humor en heeft charisma.

Wat ik weet is dat Alexander Smit leerling bij Wolter Keers.. Wolter  Keers wordt volgens mij gezien als de eerste Nederlandse Advaita leraar) en heeft ook het boek I am That van Nisargadatta vertaald.

Eenmaal bij Nisargadatta aangekomen reageerde Alexander Smit op een gegeven moment op iets wat Nisargadatta zei; als er niets over gezegd kan worden, waarom praat u dan? De reactie van Nisargadatta was dat hij direct stopte met satsang geven. De hele gemeenschap viel over die Nederlandse man heen die dit veroorzaakt had. Telkens wanneer Alexander naar het zolderkamertje kwam waar de satsangs werden gehouden stopte Nissargadatta met praten en ging hij naar de film of iets anders doen. Totdat Alexander tot inzicht kwam dat er een leraar nodig is die spreekt en Nisargadatta een lange brief schreef. Nisargadatta schijnt hierop verklaard te hebben dat deze interactie hem zoveel energie had gekost dat hij dat niet een volgende keer meer zou kunnen doen.

Alexander geeft met een authentieke makkelijkheid weer hoe de wereld van zijn persoonlijke ervaringen en voorkeuren niet in tegenstelling staat met de realisatie van het Absolute. Hij brengt alles in een ongrijpbare balans door allerlei subtiele vraagstukken uit het dagelijkse leven te benoemen zonder afbreuk te doen aan de realisatie dat hij de Kennendheid is.

Bij Mooji ligt bijvoorbeeld de nadruk op de non duale kant van de Advaita teaching. Een gevaar kan dan zijn dat de identificatie kant van het dagelijkse leven wordt ontkent. Dat kan ideaalbeelden en verwarring geven. De verwarring ligt natuurlijk altijd aan de leerling en niet aan de leraar. Alexander bezit een enorme gave om de verschillende kanten van Zelfrealisatie goed te verwoorden. Een woordkunstenaar.

Luister de hele reeks mp3 (meer dan twintig uur) en wanneer je nieuwsgierig wordt om er iets van te ervaren kom dan eens naar een van mijn focusavonden, cursussen of individuele sessie. Zie deze pagina als een gratis online cursus Advaita Vedanta.

Link naar mp3 bestanden…

Previous Post Next Post

You Might Also Like