fbpx
Focussen

Focuscursus 2017 (vol)

Focussen brengt wezenlijke verandering

Cursus 2017
In januari 2017 start een vrijdaggroep.
Lesdagen van 9.30-12.00 op 6 en 20 januari, 3 en 17 februari, 3 en17 maart. Tussenliggende weken onderling oefenen.
Kosten: 200 euro (incl. reader).

De cursus.
Na zes dagdelen les ben je in staat om een volledige focussessie te geven. Je krijgt een cursusboek met uitgebreide theorie. Een bijkomend doel is essentie ervaren. Dit is een aanvulling op het standaard focusproces wat is ontstaan door mijn liefde voor zelfrealisatie. Ik heb hiervoor een gratis instructieboekje geschreven.

Het is geschikt voor allerlei situaties; zelfonderzoek, je vakkennis vergroten, mensen (therapeutisch) begeleiden, echt leren luisteren naar jezelf en anderen, vastgelopen situaties in je leven weer in beweging te brengen en om je eigen leraar en therapeut zijn.

Focussen.
De techniek focussen vertrouwt de nog niet gevormde betekenis in het lichaam, waardoor er wezenlijke nieuwe veranderingen ontstaan. Focussen is een vaardigheid en is aan te leren. De techniek is ontstaan door het bestuderen van het bewustwordingsproces tijdens psychoanalyse. Het lichaam bevat alle informatie die een persoon nodig heeft om gelukkig te zijn en keuzes te maken.

Het blijkt dat er drie belangrijke factoren zijn die wezenlijke verandering brengen in iemands leven;
1.een lichamelijke reflexie
2.een empathische relatie
3.een juiste afstand tussen dat wat ervaart en dat wat ervaren wordt

Bij het focussen in tweetallen is er een luisteraar en een focusser. Je kunt deze twee rollen ook in jezelf vinden en ontwikkelen. Alleen focussen is in het begin moeilijk. Ik raad aan het eerst in tweetallen te leren.

De rol van de luisteraar is onder andere empathisch aanwezig zijn. Empathie is meevoelen met de ander, zonder er in te verdwijnen. Een erbij zijn. De rol van de luisteraar is in het begin lastig, omdat je je innerlijke wereld en neiging tot oplossen tijdelijk opzij dient te zetten. Dit is een actief niets doen. Je bent helemaal in dienst van de focusser.

De rol van de focusser is het gericht aandacht geven aan een vaag gevoel in het lichaam (felt sense) wat past bij een thema. Door dit vage gevoel te onderzoeken en te volgen komt er nieuwe informatie uit het lichaam in het bewustzijn. Dit vergroot het zelfinzicht en het vertrouwen dat het lichaam zelf de volgende stap in het leven kan aangeven (felt shift).

Tijdens de cursus leer je de focus stappen systematisch toepassen. De basis stappen zijn;  1.felt sense, 2.handvat, 3.resoneren, 4.erbij zijn/vragen stellen en 5.ontvangen/felt shift/afsluiten.

Ik besteed ook tijd aan;
6.ruimte maken (alles er laten zijn, wat zit er tussen jou en jezelf goed voelen?)
7.ervaren van zelfrealisatie, essenties en structuur van bewustzijn
8.groepsfocussessie (ontdek een nieuwe manier van communiceren)
9.toekomstvisie met bijbehorende actie vanuit het nu laten ontstaan (deep listening)

Meer informatie over focussen..

Opgeven.

Uw naam

Uw email

Onderwerp

Uw bericht

Voer de volgende code in: captcha

Previous Post Next Post

You Might Also Like