fbpx
Absolute, Advaita Vedanta

Wat is verlichting?

Verlichting is jezelf steeds weer, in de wakkere staat, (her) kennen of realiseren als Bewustzijn of Kennendheid. In Advaita Vedanta termen noemen ze het ook wel DAT of Het Absolute. De hoogste beoefening is jezelf ervaren als een non duale Essentie. Vanuit deze subtiele ervaring van Essentie ontstaat de twijfelloosheid van wat je bent. Wanneer je deze concepten begrijpt weet je wanneer je Verlicht bent. Ik heb een eenvoudige techniek ontwikkeld die je in de directe ervaring van Verlichting brengt.

Er is naar mijn mening veel skepsis over guru’s, spiritueel leraren en Verlichting. Het ding is; jij weet wanneer het zover is en je hebt niemand nodig om dat te bevestigen.

A=absolute
E= essentie (liefde, kracht, aanwezigheid (ik ben), leegte, ruimte, licht, alwetendheid,…)
W=wereld
P=persoon

Focussen naar Essentie brengt de aandacht via de wereld en de persoon naar een non duale Essentie. Het oefenen van het verblijven in een non duale Essentie leidt naar het inzicht van het Absolute.

Het Absolute, wat jij bent, is net als licht. Het is onzichtbaar en wordt gekend doordat het objecten zichtbaar maakt. Het is DAT wat kent ofwel Kennendheid.

Essentie is het eerste conceptloze object vanuit het Absolute. Het ligt precies op de grens van het niet ervaarbare Absolute en de ervaring van de Persoon en Wereld.

In andere woorden; vanuit het Absolute wordt telkens door non duale Essentie een duale wereld en een Persoon geprojecteerd.

Het weten dat jij dit alles bent is de totale bevrijding.

De Persoon bestaat uit lichaam, denken voelen en wil overleven. Het streeft daardoor genot na en vermijdt pijn. Dit mechanisme is de bron van lijden. Lijden is in mijn ervaring een deur naar Verlichting. Het ervaren zonder hechting aan een voorkeur voor pijn en genot brengt vrijheid in de Persoonlijke vorm. Deze vrijheid helpt om in conceptloze Essentie te verblijven, totdat Verlichting twijfelloos is.

In Essentie is geen tijd, gedachte, persoon of probleem. Dit is direct te ervaren. Door hier in te verblijven ontspant de Persoon en wordt het Absolute vanzelf gekend. Dat is de reden dat het kennen en herinneren van Essentie de hoogste beoefening is die ik ken.

IK ben DAT waarmee IK weet dat ik ben.

Previous Post Next Post

You Might Also Like