fbpx
AuthenticiteitCirkel

De alchemie van schaduwwerk

Wil je goed of heel zijn?

De schaduw is al het onderdrukte materiaal wat in het onbewuste is gekomen. Het zijn meestal impulsen die niet passen bij het ideaalbeeld van de familie, cultuur of verlichting. Het kan gaan over (sexuele of financiele) verlangens, gevoelens van zwakheid, isoleren, neiging tot vernietigen of andere vormen van macht en agressie.

Onderdrukking kost energie. Het niet laten stromen van mijn natuurlijke impulsen maakt me beschaafd en goed, maar ook in zekere zin zwak. Altijd maar conflicten vermijden en mijn mening of visie achterhouden ervaar ik niet als heelheid. Door deze neigingen weer in beweging te brengen en het bewust te dragen en te geleiden ontstaat er verantwoordelijkheid en kracht.

De donkere vernietigende kracht is een natuurlijk feit. Het hoort bij het bestaan en het hoort in mij en in jou. In essentie is het pure kracht. Wanneer ik deze vernietigende kracht volledig toelaat in mijn lichaam en het in contact breng met de pure essentie zoals liefde, zachtheid, ruimte of aanwezigheid die er ook altijd zijn transformeert het donkere naar pure kracht. Deze kracht is volledig, omdat het donker en licht bevat. Het staat volledig in de wereld.

Je kunt de volledige verantwoordelijkheid nemen voor elke situatie

Vanuit dit besef is alle vijandigheid die ik op mij geprojecteerd krijg voeding. Misschien kun je jezelf voorstellen dat iets vijandigs van buiten die vernietigende energie in mij opwekt en door met liefde  bij die innerlijke ervaring te blijven verandert het in kracht. Met deze kracht kan ik in vrijheid mijn stelling of impuls in contact brengen met de ander zonder dat ik hem of haar wil onderdrukken. Ik blijf simpelweg staan en zie wel wat de ander ermee doet.

Dit is een vorm van leven vanuit heelheid.

Ik maak in de authenticiteitsgroepen of wanneer ik les geef dikwijls mee dat mensen hun onprettige sensaties die ze krijgen in het proces projecteren op mij als groepsleider. Dit kan actieve vijandigheid zijn of juist passieve agressie. Door open te staan voor de agressie, kan de ander dit helemaal voelen en zelfs uiten. Dit brengt heelheid. Het lijkt een andere heelheid dan jezelf ervaren als essentie en dat is het niet. In het volledig ervaren en volgen van je impulsen ontstaat er ook een ervaring van essentie. De pijlers commitment in contact en containment van de ervaring zijn hierbij enorm belangrijk. Door bij agressie of afwijzing in contact te blijven en het uit te werken in het moment verdiept de relatie.

Uit contact gaan is ook een vorm van agressie.

Ik was nog aan het nadenken over de schaduwkant van Nederland. Als cultureel ideaalbeeld zitten we vooral in oranje en groene meme; succesdenken, verantwoordelijkheid voor je eigen leven en gelijkwaardige kansen voor iedereen. De schaduwkant is dan; verlangens van anders zijn en dus andere aanpak, soberheid en gevoelens van minderwaardigheid en egozwakte moeten worden onderdrukt. Hoe zou het zijn om ook de schaduwkant te integreren als cultuur en vanuit werkelijke heelheid te leven? Wanneer alles welkom is zijn alle verschillende groeifases ook welkom en kunnen we op basis daarvan scholen, politiek en werkplekken anders inrichten. Hoe zou een commercieel bedrijf er uit zien wanneer er ook ruimte is om je niets aan te trekken van de missie en visie, tegendraads te zijn en/of niet te denken en handelen op basis van winst of succes? Hoe zou een school zijn als iedereen zijn of haar eigen tempo heeft en leert op de manier die het beste bij hem of haar past? Dit betekent niet dat we alle structuur of winstdenken moeten onderdrukken. Nee een feest waar alles welkom is en waar we veel langer en dieper met elkaar in contact gaan. Bedrijven en scholen worden meer een soort leefgemeenschappen. Ik vraag me werkelijk af wat voor een beslissingen er dan worden genomen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like