fbpx
Community building

Iedereen heeft gelijk

Vandaag ben ik aan het nadenken over hoe wij ons als mensheid organiseren. Directe aanleiding is de huidige politieke strijd tussen Forum voor Democratie en andere gevestigde partijen. Er is een gebrek aan een inhoudelijke dialoog en een onproductieve op macht georienteerde identiteitspolitiek. Ik hoor bij deze partij en de ander is fout. Het uit zich in een agressieve op de persoon gerichte politiek. Wat als alle partijen gelijk hebben?

De kern van politiek is volgens mij het vertalen en organiseren van mogelijke scenarios om de mensheid te laten overleven in een zo groot mogelijke toestand van welzijn in contact met andere landen en de natuur. Het kiezen en discussieren zijn een alternatief voor fysieke oorlogsvoering. De agressiviteit is goed als het leidt naar een dialoog waarin er een hierarchie van oplossingen ontstaat. Wat is nu goed om te doen op basis van wetenschappelijke feiten. Is er misschien te weinig wetenschap in de politiek en te veel streven naar (persoonlijke) macht?

Wat zou er gebeuren als we meer besluiten zouden nemen op basis van wetenschappelijke feiten en verbeeldingskracht? Innerlijke weten we volgens mij wat goed is voor ons bestaan.

Er is zoveel informatie; innerlijke normen en waarden, verlichting, feiten over de natuur, de economie, gezondheid, samenlevingsvormen, culturen, etc. In deze overvloed aan informatie kan ik in eerste instantie alleen terugvallen op mezelf. Wat zie ik? Van daar uit kan ik een dialoog aan gaan met de instelling dat mijn gesprekspartner ook gelijk heeft en we beide met een ruimer perspectief uit het gesprek zullen komen.

Mijn beeld, verlangen en oplossing voor de mensheid ligt in eenvoud, minimalisme en soberheid. Een simpel leven. Ik stel me voor dat we allerlei technische oplossingen hebben om het milieu te ontlasten, de planeet leefbaar te houden, minder te werken, gezond te leven, meer samen te zijn en te genieten van natuurlijke vreugde. Ik zou het Essentialisme kunnen noemen. Leven vanuit onze innerlijke goedheid en compleetheid. Dat is de kern van waaruit we allerlei beslissingen nemen. We hebben als rijk land van alles ervaren op het gebied van luxe en onmatigheid. We kunnen een voorbeeld zijn voor landen die eerst nog alle welvaartsstadia moeten doorleven die wij al hebben ervaren.

Previous Post Next Post

You Might Also Like