fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Wanneer je alle sensaties in je lichaam met vriendelijke aandacht ervaart,  ervaar je de wereld zoals die is. Je hoeft niets of niemand te veranderen.

Lijden is een (langdurig) onvervuld verlangen. Dit wordt vaak benoemd als ´leegte´. Dit is niet de ´leegte´ van de conceptloze ik ben.

De behoefte in lijden en liefde gaat meestal om de vraag; telt het voor jou dat ik steeds maar weer in dezelfde cirkel van pijn en leegte ronddraai? Relaties verlopen goed wanneer je er bent voor de ander in moeilijke tijden. Dit geldt voor alle vormen van relaties, van vriendschappen, huwelijken, hulpverleningsrelaties tot de opvoeding van kinderen.

Emoties zijn energiebewegingen in het lichaam en zorgen voor een afstemming met de omgeving en hebben als doel het lichaam te laten overleven. Emoties beginnen diep in het lichaam en worden voelbaar wanneer ze naar de oppervlakte van de huid bewegen. Met name aan de voorkant van het lichaam. Wanneer je leert de emoties op die plek van je lichaam te ervaren zonder deze weg te drukken ontstaat er een gevoel van leven in de wereld.

Door de onvervulde leegte recht aan te kijken en te ervaren ontstaat er na enkele minuten een ervaring van zuiver gewaarzijn of aanwezigheid. Dit is ook een vorm van leegte. Deze leegte is echter vervuld in zichzelf en vol leven en vreugde. Dat is de natuurlijke staat van het lichaam.

Op deze manier kun je alle projecties op de wereld en anderen terughalen en in je eigen lichaam ervaren en verwerken. Dan heb je niemand en niets nodig om jezelf in extase te brengen. Een genieten om niets. Een genieten van zijn.

Vanaf deze basis kun je in contact treden met de wereld. Er is in deze vervuldheid een eigenheid en uniekheid die een toegevoegde waarde levert aan de maatschappij. Vanuit deze aanwezigheid is er geen te kort, terughoudendheid, (verlating of binding) angst. Wanneer je alle sensaties met een vriendelijke houding ervaart ben je volledig in het moment en afgestemd op het gehaal. Simpeler kan ik het niet beschrijven.

Wanneer je vervolgens dieper in deze sensaties gaat voelen kom je via de pure aanwezigheid bij de bron van het bestaan. Ik noem dat het ´Absolute´. Wanneer je dit kent is het helder ´wat je bent´. Je kunt dan nog steeds verward rondlopen en allerlei fouten maken en mooie dingen doen in het dagelijkse leven. Het verschil is dat het allemaal niet zo belangrijk is. Het gebeurt.

Share This
Stel hier je vraag