fbpx

Psychedelica wordt in ons taalgebruik gezien als drugs. Drugs is volgens mij een verslavende substantie of gedrag waarbij  het dwangmatig gescoord moet worden om weer even vervuld te zijn. Dan denk ik aan; koffie, suiker, sigaretten, cocaine, heroine, wiet, alcohol, computergebruik, vlees, relaties, sex, patronen, materie kopen, etc.  De mens is een verslaafd wezen.

Psychedelica is niet verslavend. Het zelfs gebruikt om verslavingspatronen te doorbreken. Het is een grensoplossende substantie die de meeste mensen nooit gebruiken en wanneer je het gebruikt misschien een paar keer per jaar. Zelfs Terence Mckenna, wellicht de meest bekende vertegenwoordiger van psychedlica gebrukkte slechts een paar keer per jaar.

Er is al een paar jaar een wederopstanding van het expirimenteren met en gebruiken van psychedelica in de (trans) persoonlijke ontwikkelingsfeer, therapie en farmacologische sector. Het gaat dan om middelen zoals; ayuhuasca, magic mushrooms, cactussen, mdma en lsd. De natuur (en het menselijke lichaam) schijnt vol te zitten met bestandelen uit dit soort geestverruimende middelen.

Terence Mckenna (ervaren psychonaut en overleden in 2000) geloofde zelfs dat het eten van hallicunerende paddestoelen de evolutie van de mens heeft veroorzaakt. Hij is zijn leven lang bezig geweest met de betekenis van deze middelen voor de mensheid. Waarom zijn ze er?, wat laten ze zien?, wat is nu werkelijkheid?, hoe werken sjamanen?, etc.

Een fenomeen wat nu snel groeit is microdosing. Op dit moment nog veel in Sillicon Valley achtige creatieve werkomgevingen (vooral in Amerika). Dit gaat zich de komende jaren meer uitspreiden in de persoonlijke ontwikkelingsgebieden. Het kenmerk van microdosing is dat het wel effecten geeft, maar niet de hallucinaties. Het lijkt er ook op dat het meer in de legale sfeer terechtkomt.

In officieel therapieland is er ook weer groeiende interesse in onderzoek naar het gebruik van dit soort middelen bij; trauma verwerking, angststoornissen, depressies, omgaan met kanker, etc. Het lijkt er op dat lsd bijvoorbeeld nieuwe verbindingen in de hersenen aan laat maken en de neuroplasticiditeit verhoogd.

Verandering van focus in de cultuur.
Alles wijst er op dat er in de lineair/exponentiele, groei, denkende, egotistische cultuur waar we nu grotendeels in leven er een verleggen van de aandacht ontstaat naar een oriëntatie die meer met woorden zoals; vrouwelijk, voelend, wij, integratie, natuur en verbinding beschreven kan worden. Dit is een beweging die vanzelf ontstaat. Mijn inzicht is dat alles steeds in zijn perfectie ontvouwt en alle problemen die zich laten zien in de natuur zich vanzelf weer oplossen.

De mens is niet het centrum van het universum, dus als we ons niet aanpassen aan de natuur dan verdwijnen we vanzelf van het toneel.

De oplossing van elk probleem ligt besloten in het probleem zelf

De ontwikkeling van de natuur en het menselijke bewustzijn lijkt in fases naar steeds complexere vormen van aanwezigheid te gaan, waarbij het nieuwe altijd wint.  Complexiteit en integratie nemen oneindig toe. Door het grensoplossende karakter van psychedelica is het een versneller van complexiteit zien.

Plantmedicijn is niet twaalf jaar de ashram aanvegen, ceremonies doen en wachten op een inzicht. Nee het schiet je in een half uur de kosmos in en vanuit die ervaring kun je daarna zelf een model maken van het universum en de betekenis van het mens zijn. Terence Mckenna.

Eigen ervaring.
Zelf heb ik ervaringen met ayuhuasca, paddenstoelen, rape, salvia en mdma. Ik zie mezelf overigens niet als een ervaren gebruiker of begeleider. Ik ben meer nieuwsgierig en avontuurlijke. Het is zeker niet nodig om deze middelen te gebruiken en wanneer je het toch doet doe het dan in een veilige omgeving met goede begeleiding. Er zijn genoeg alternatieven zoals; verbonden ademen, naturequests, zweethutten, meditaties, satsang, familieopstellingen, soorten dans, ceremonies, etc.

Alles bevat een bepaalde waarheid en/of werkzame stof. Het centrum voor mij is altijd de intelligentie van het lichaam geweest in wat ik ook doe. Het lichaam is een ervaringsmechanisme en heeft de capaciteit om tot zelfrealisatie te komen, samenhang te interpreteren en te integreren.

Angst is als de wind, het blaast en blaast en in het erbij blijven lost het op een gegeven moment op.

Een sessie is het best met ogen dicht. Het grensoplossende vermogen van de plant kan twee kanten op; angst en liefde. Het gebruik vergt moed. Wanneer er angst ontstaat is het mogelijk om er liefde van te maken door het te ervaren, te ademen en erbij te blijven. Het veiligst is om er een “zitter” bij te hebben die nuchter is. Deze kan bij (grote) angst een gesprekje met je aangaan wat rust en positiviteit geeft en je ervaring van angst doet veranderen.

Mijn belangrijkste inzichten vanuit de psychedelica zijn;
1.De belichaming dat alles verbonden is.
2.Dat er tijdens al die rare ervaringen steeds iets is dat alles waarneemt (en dat ben ik ook).
3.Het tempo van de ontvouwing van het universum is trager dan ons dagelijkse leven.
4.Wanneer het vechten met de ervaring stopt ontstaat er helderheid, diepgang en extase (het vechten tegen de ervaring tijdens het gebruik geeft een bad trip).
5.Een goed middel om een bad trip om te buigen is dieper ademen.
6.In rust komt de zijnsachtergrond naar de voorgrond waarbij de ervaring van persoonlijkheid oplost.
7.Dat het ondanks de angst ervoor het mij geen schadelijke gevolgen heeft opgeleverd.
8.Tijd en persoon zijn mogelijk door het korte termijn geheugen.

Kijk de YouTube van 24 uur lang van Terence Mckenna voor zijn visie. Super interessant en actueel.

Nuchtere toestand.
Deze boodschappen en ervaringen kun je ook ervaren met meditatieve technieken. Vooral de partner inquiry brengt gestructureerd deze helderheid op de voorgrond. Het grote voordeel vind ik dat deze bewustzijnsstaten makkelijker integreren in het dagelijkse leven van werk en gezin, omdat een psychedelische ervaring best indrukwekkend kan zijn.

Ik kan vanuit mijn nu-ervaring niet zeggen wat voor mij heeft gewerkt om tot helderheid en inzicht te komen. Mijn visie is dan ook dat het volgen van mijn hoogste energie en nieuwsgierigheid een belangrijk onderdeel van mij innerlijke leraar is. 

Misschien kom je tijdelijk bij psychedelica of andere middelen uit en misschien niet. Kijk of je met nieuwsgierigheid en een open blik je zelfonderzoek kan blijven doen. En weet dat er altijd begeleiding is van mij, anderen en je innerlijke leraar (guru principe/natuurlijke intelligentie).

Alles verdwijnt vroeg of laat. Het enige wat niet verdwijnt is de felt presence in elk moment. Geniet van dit moment, het is alles wat er is. 

De visie van Terence Mckenna was dat je de ervaring juist niet wil integreren. Microdosing ziet hij niet als interessant. Je krijgt er een rush van en dat is het. Hij ziet de omgeving waarin we leven als een marix van informatie en de hallicunerende stoffen stemmen af op een andere/paralelle wereld. Hij ziet de mogelijkheid dat we op een gegeven moment juist in de psychedelische fantasie leven en niet meer in de ervaring zoals we het nu meemaken. Hij heeft meer vragen dan antwoorden. Het gebruik en de ervaringen hebben voor iedereen een eigen betekenis. De enige rode draad voor iedereen is dat het grenzen vervaagd en dat komt dicht bij liefde. Mocht je overwegen iets te gaan gebruiken is het goed om wat video’s te kijken. Voor een totaal overzicht de 24 uur Terence Mckanna.

Share This