fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Ik ben niets, dat is minderwaardigheid, ik ben alles, is grootheidswaan. Ik ben…

Minderwaardigheid is bij iedereen een diepe ervaring. Het kan gekoppeld worden aan een lichaamsdeel, een functioneren, een plek in de groep of het kan een algemeen achtergrond gevoel zijn. Een gevoel van te kort of dat er iets niet klopt. Het gevoel van minderwaardigheid komt voort uit een diepe gespletenheid door het verlies van contact met Essentie of Zijn. Deze gespletenheid veroorzaakt een stagnatie in het zelfonderzoek.

Minderwaardigheid ontstaat in de jeugd, omdat de steun en liefde van de ouders niet volledig is. Dit komt, omdat de behoeftes van een kind groot zijn en nooit allemaal bevredigd kunnen worden op het moment dat ze er zijn. Iedereen ervaart als kind een gevoel van te kort en de afwezigheid van steun. Dit gevoel wordt ervaren als een verlies van het contact met Zijn en Aanwezigheid. Er ontstaat een diep gevoelsidee dat liefde voorwaardelijk is en dat jij dat niet krijgt of verdient. Deze opstelling duurt de rest van je leven, want er is geen mens die jouw behoeftes kan bevredigen (lichamelijk, geestelijk, spiritueel).

De zoektocht naar geluk kan dus nooit relationeel zijn. De oplossing ligt in jouw lichaam. Door het lichaam te exploreren kom je bij Essentie, Zijn en Liefde. Dit is eenvoudig te ervaren. Ik gebruik als ´deur´ in mijn begeleiding de conceptloze aanwezigheid (ik ben). Deze essentie is voor iedereen toegankelijk en leidt naar   essentiele ervaringen van liefde die voorbij het lichaam liggen. Uiteindelijk leidt Zijn naar de ervaring dat jij het Absolute bent.

Alleen de ervaring van simpele vreugde en liefde in ´niets doen´ kan het gevoel van minderwaardigheid bij de wortel afsnijden en doen oplossen. Dit is de reden dat Zijn en Zelfherinnering belangrijke oefeningen zijn in spirituele groei.

Zijn is niet meer dan ´zijn met wat er is´. Wanneer je alles toelaat, elk gevoel en elke gedachte verplaatst de aandacht zich van de ´inhoud´ naar de ´houding´. De houding van ´alles laten zijn zoals het is´ wordt uiteindelijk de ervaring van bewustzijn zelf. De ontspanning dat jij bewustzijn bent geeft allerlei positieve bijeffecten in het lichaam zoals vreugde, liefde, kracht, aanwezigheid, etc.

Spirituele groei gaat alleen verder wanneer je de volle liefde van Zijn werkelijk ervaart. Wanneer dit gevoel van innerlijke onvoorwaardelijke liefde niet ervaren wordt ervaart het systeem geen zin om zich verder te ontwikkelen.

Door het oplossen van de diepe (onbewuste) ervaring van minderwaardigheid ontstaat de twijfelloosheid van ´wat je bent´. Dat is het werkelijke geluk.

Begin met de aandacht te focussen op Zijn en ik ben. Je zult er geen spijt van hebben.

 

 

 

Share This
Stel hier je vraag