fbpx

Realplay

Wil je op een speelse manier je relatie verdiepen?
Heb je het gevoel dat er meer uit je relatie is te halen?

Zodra je het idee hebt dat je de ander niet meer nodig hebt is de relatie uit

Het relatiewerk wat mijn Yashodara en ik hebben samengesteld noemen we RealPlay. RealPlay is een speelse manier om je relatie te verdiepen. We hebben verschillende uitdagende oefeningen samengesteld met humor en diepgang. 

De pijlers uit de Authenticiteitcirkel zijn de basis in de communicatie. Vanuit onze eigen ervaringen met relaties en conclusies uit wetenschappelijke onderzoeken hebben we gezocht naar handvatten die werken om het beste uit de relatie te halen.

Context relatie.
Een relatie heeft over het algemeen drie fases; de romantische, de strijd en de bewuste fase. Om in deze laatste fase te komen is het handig om op een bepaalde manier met elkaar te communiceren. Deze manier van communiceren hebben we uitgewerkt in RealPlay.

Het verwoorden van je verlangens en twijfels brengen de relatie en de liefde verder. Het gaat over vrijheid in relatie leven.

Yashodara en ik hebben allebei een eigen slaapkamer en we hebben ieder onze eigen opvoedkundige regels. Het is heerlijk om vanuit autonomie in relatie te zijn. 

In een relatie is ook wederkerigheid, een zorgen voor elkaar. Dat klinkt misschien voorwaardelijk en dat is het ook. Het is bijvoorbeeld fijn om in de relatie de rollen van ouder en kind af te wisselen. Elkaar te steunen in de levensprocessen die gebeuren. Soms voelt de ene zich sterk, soms de ander. Alles draait om de manier van communiceren. Hoe doe je dat? Daar bieden we een antwoord op.

De imago theorie van Harville Hendriks gaat er van uit dat dat je onbewust een partner kiest waarmee je een situatie creëert waarin je vroeger te kort bent gekomen. Je partner reflecteert die eigenschappen van je ouders die je nog niet verwerkt hebt en die zij moeilijk konden geven. Beide partners zoeken onbewust dit ‘imago’ uit de jeugd op. Dit gebeurt door middel van een fysieke aantrekkingskracht. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er een aantrekkingskracht ontstaat vanuit een andere (ziels) impuls en dat je ook in dit krachtenveld van onverwerkte jeugdervaringen heen dient te werken.

Een patroon in mijn relatie is dat Yashodara zich niet gezien voelde door haar vader en die aandacht bij mij zoekt. Haar vader was veel aan het werk en emotioneel gesloten. Ik heb op mijn beurt niet automatisch vertrouwen in haar, omdat ik ergens het gevoel heb dat vrouwen in de kern niet te vertrouwen zijn. Mijn moeder heeft mij op vier jarige leeftijd uit huis gedaan. Ik kan haar niet de volledige erkenning geven die zij wenst. Doormiddel van RealPlay kunnen we dit diepgaand bespreken en doorvoelen wanneer het patroon zich aandient. Stapje voor stapje verdwijnt de lading en verandert ons reactieve gedrag.

De veronderstelling van RealPlay is dat je nu leeft met iemand van wie je iets wilt wat hij of zij van nature niet geeft (en andersom). Dat is per definitie een spannende situatie. Wanneer je hier bewust mee om leert te gaan worden beide partners completer als mens. Je leert namelijk je partner te geven wat jij van nature moeilijk vindt en jij krijgt dat van je partner wat je altijd hebt gemist. De transformatie zit in het leren geven en het ontvangen. Wanneer je als koppel niet om kan gaan met deze spannende situatie is scheiden meestal het gevolg.

Grenzen komen voort uit het voelen en volgen van je behoeftes.

RealPlay is spelen met elkaar nodig hebben. Het vervullen en aangeven van behoeftes. We hebben een aantal thema’s binnen de relatie waargenomen die in balans dienen te zijn. Dit zijn; sexualiteit/intimiteit, het huishouden, opvoeding, gezamenlijke passie/hobby, zorg voor elkaar en gezamenlijk toekomstplan. Wanneer meerdere van deze thema’s in de relatie niet in balans zijn loopt de relatie gevaar. En dat is niet erg, het is meer een waarneming.

RealPlay gaat uit van de voorwaardelijkheid in liefdes relaties.

Grappig genoeg lijkt de natuur het zo te organiseren dat je juist met die persoon samen bent die jou het moeilijkst kan geven wat je verlangt. Het is alsof je iemand kiest die de pijn uit het verleden weer wakker maakt om het alsnog te kunnen verwerken. Door deze moeilijkheid te (h)erkennen en ermee te werken kunnen beiden geheeld worden. Want jij leert geven waarin je (vroeger) geblokkeerd bent geraakt en je ontvangt van de ander wat je het meest verlangt (en vroeger gemist hebt).

Andere opvallende thema’s.
Een dilemma in relaties is de biologische input. In het boek de Spermaoorlog wordt het sexuele gedrag van de mens beschreven zonder morele regels. In dit biologische kader ben je succesvol wanneer je zoveel mogelijk nakomelingen, in zo’n kort mogelijke tijd, bij zo veel mogelijk verschillende partners maakt. Dat is een (onbewuste) drift die iedereen wel ergens kent. Ga je mee in deze drift of niet?

Er is ook nog een andere vorm van bevrediging. Deze is innerlijk. Wanneer je jezelf kunt ervaren als (versmeltende) essentie en/of je jezelf realiseert als bewustzijn kan er makkelijker balans komen in voorgenoemde thema’s, omdat de lading er af is. Dit vergt in eerste instantie een aanvaarding van het gemis.

Bij RealPlay gaan we uit van groei; de relatie is een middel om te groeien en jezelf te realiseren als bewustzijn.

Degene met de meeste ruimte begint met luisteren

Conflict is een kans om dichter bij jezelf en de ander te komen

Kosten : 90 euro per sessie (1,5 a 2 uur)

RealPlay bevat onder andere elementen uit imago therapie, circling, satsang, non violent communication en focussen. De principes en oefeningen kun je gebruiken in elke relatie. Wij richten ons met RealPlay met name op liefdesrelaties.

Een instructieboekje om alvast te beginnen; Joywork..

Heb je vragen of wil je je opgeven? Stuur me een bericht.

13 + 14 =

NO COPYRIGHT

Alles op deze website mag je gebruiken en verspreiden

Kleine groepen met persoonlijke aandacht

Betaalbaar voor iedereen

Open Source

 

Ferry Maidman | met Liefde & Plezier

Share This