fbpx

Wanneer de persoon er helemaal is, is Zelfrealisatie er ook. Ik ben niet van het idee dat je van de persoon af moet. Het woord persoon staat voor mij voor alle lichamelijke sensaties, alle gedachtes, het gedrag in de wereld en de verbinding met het universum (wereld, natuur, etc.).

De persoon (ik) staat in het midden van het plaatje wat ik hierboven heb gemaakt. De persoon bestaat vanuit mijn visie uit lichaam, gedrag, universum en het Absolute.

Het realiseren van het Absolute is een onderdeel van de persoon. Hoewel het je inzicht geeft in het idee dat jij Niets bent. Iets voorbij het lichaam, denken, voelen en de wereld. Zelfrealisatie is ook de realisatie dat je Alles bent. Dus ook lichaam, gedrag en universum.

De realiteit is dat ontwaking en zelfrealisatie via het lichaam gebeuren. Het is niet iets ingewikkelds. Het wordt ons alleen niet goed verteld. Er is veel hechting aan het Absolute en ideaalbeelden over hoe je zou moeten zijn als verlicht persoon.

Kun je leven als helder bewustzijn en verward persoon tegelijkertijd? Sta je jezelf toe om genot na te strevenpijn, te vermijden en verlicht te zijn? Sta je jezelf toe om ruzie te hebben en niet in harmonie te zijn? Accepteer je de schaduw van jezelf en anderen als onderdeel van het geheel?

Er is geen excuus om jezelf als het Absolute te realiseren, terwijl je je persoonlijke leven niet op orde hebt. Wanneer je ideaalbeelden aan zelfrealisatie koppelt zal je nooit klaar zijn om jezelf te realiseren. Wanneer je jezelf neemt zoals je bent is er geen innerlijke strijd. Wanneer er geen innerlijke strijd is ontstaat er rust en is het subtiele inzicht van het Absolute eenvoudig te verwerkelijken.

De paradox is dat Authenticiteit en het Absolute elkaar versterken en tegelijk niets met elkaar te maken hebben.

De samenleving en ik zijn niet perfect, wanneer ik door het pijn en genot principe kijk. Alles wat pijn doet is dan slecht en alles wat genot geeft is dan goed. Wanneer ik de hechting aan dat lichamelijke voorkeursmechanisme loslaat en opstel als bewustzijn is alles zoals het is. Dan is er pas echte verandering mogelijk. Daar gebeurt ontwaking en een dieper zien.

We doen als persoon allemaal ons best om al die aspecten van onszelf te verenigen. En wat is authentiek? Dat is iets als je niet laten belemmeren door zelfafwijzing. Zelfafwijzing heeft ook iedereen, maar door het te zien, te benoemen of in contact te brengen is alles open. Vanuit de realisatie van het Absolute wat ook voor iedereen toegankelijk is is er geen zelfafwijzing, wereld of probleem. Al die ervaringen zijn waarheid.

Er hoeft echt niets, maar dan ook niets te veranderen. Verandering gebeurt in het totaal zijn met hoe je bent.

Share This