fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Spiritualiteit is zijn met de vraag; Wie of wat ben ik?

Voor mij is spiritualiteit het leven met de oneindige vraag; wie of wat ben ik? Dit gaat over bewustzijnsstaten, denk en ontwikkelingsstructuren,  ik in relatie met mijn lichaam, ervaring, anderen en het universum en zingeving. Onderzoeken is een spel van integratie en frustratie. Ik kan regelmatig een intense energie voelen van potentie die vast zit, omdat er informatie en inzicht mist. Het is verblijven in grijze gebieden van half weten, half snappen en containment van de lichamelijke ervaring van onrust en nieuwsgierigheid.

In het onderzoeken en ervaren komt er ook steeds weer ontwikkelingsenergie vrij. Een soort levensenergie. Zelfonderzoek maakt me steeds levendiger en laat me steeds complexere structuren zien en verbinden. De menselijke geest en het lichaam ontwikkelen zich net als alles in het universum in steeds complexere vormen.

Verwoorden van ervaring is de kern spiritualiteit.

Taal en denken zijn duaal. Ervaren is duaal en non duaal. Het verwoorden van ervaring brengt een complexe vorm van groei voort. Verwoorden van ervaring is per defintie onmogelijk en toch is het de belangrijkste beoefening in spiritualiteit, omdat het steeds verder doordringt in de wereld van paradoxen en integratie van paradoxen.

De tijd van het geloven in magische verhalen wat nog steeds de kern is van de meeste religies is voor mij achterhaald. In deze tijd zijn ontwaking en groei veel complexer en tegelijk eenvoudiger dan die religieuze structuren. Er zijn nieuwe vormen van spiritualiteit en nieuwe vormen van beoefening nodig die passen in deze tijd. Een moderne vorm van spiritualiteit die oneindig kan groeien zonder een vaststaand verhaal. De begin structuren van een dergelijke spiritualiteit zijn op meerdere plekken te vinden. Een voorbeeld is een website als integrallife

Mijn manier van spiritualiteit bedrijven is het steeds weer onderzoeken van het moment met  het lichaam en in het samen zijn met een kleine groep gelijkgestemden. Ik vind alle intelligentie, uitdaging en zingeving in het onderzoekend samenzijn.  Authenticiteitcirkel en Focussen naar Essentie zijn vormen die zijn ontstaan in mijn onderzoek naar antwoorden op de vraag wie of wat ben ik? Samen ontdekken we in overgave nieuwe vormen van beoefening en begrip.  Spiritualiteit is voor mij geen geen geloof of religie. Het is het volgen van de oneindige nieuwsgierigheid die in mij leeft en me steeds weer verder brengt.

 

 

Share This
Stel hier je vraag