Veilige communicatie verandert de wereld
De laatste tijd ben ik met name geïnteresseerd in hoe ik de ervaring en kennis van het focussen praktisch kan maken in gespreksstructuren. Het maakt het dagelijkse leven met alle relaties leuker en speelser. Focussen gebruik ik altijd als de basis, omdat het voelen van het lichaam subliem is in alle vormen van groei.
Veilige communicatie is een techniek die helpt om harmonie in relaties te brengen. Het blijkt dat de manier van praten de toestand van het lichaam beïnvloed en niet zozeer andersom. De manier van praten is dus belangrijk om harmonie te brengen in het lichaam en relaties. In onderstaande structuur zit allerlei neurologische kennis verwerkt.
Er zijn veel bewegingen bezig om veilige manieren van praten te ontwikkelen zoals; RealPlay, non violent communication, imago therapie, circling, authentic relating, herstel gericht luisteren, etc.
Onderstaande structuur komt voort uit de imago therapie.
Er is een luisteraar en een verteller.
1.Verteller; “Is dit een goed moment om te praten over…..?” (anders een afspraak binnen 24 uur).
De verteller zit ergens mee en praten helpt te ontladen. De luisteraar kan alleen luisteren wanneer er volledige aandacht is. Wanneer dit niet in het moment kan is een afspraak belangrijk. De verteller heeft een vooruitzicht en de luisteraar kan zich voorbereiden.
2.Luisteraar; spiegelt, vat samen en vraagt; “Klopt dit?”.
De verteller vertelt over zijn of haar ervaring in de ik-vorm, zonder kritiek op de ander.
Door te spiegelen en samen te vatten zet de luisteraar tijdelijk al zijn denkbeelden opzij. Ze komen wel op, maar er hoeft niets mee te gebeuren. De aandacht gaat even helemaal naar de ander. De verteller voelt zich helemaal gehoord en kan ontspannen. Onderzoek toont aan dat 80% van de inhoud weg kan vallen tijdens het luisteren, vandaar dat een check “Klopt dit” nodig is.
3.Luisteraar; “Is er nog meer?”.
Wanneer de verteller is uitgesproken is er ergens in het achterhoofd meestal nog wel een idee van schrap zetten, want nu komt de ander. De luisteraar kan ook nog zoiets hebben als, en nu ik. Door deze vraag in de structuur op te nemen gebeurt er iets anders. De aandacht gaat van het schrap zetten brein (reptielenbreind) naar dat deel van het brein wat meer overzicht en rust heeft (neo cortex).
4.Luisteraar; “Dus…als ik het goed begrijp dan <validatie geheel>”.
In dit gedeelte wordt de logische context van het verhaal van de ander doorgrond en begrepen. Er kan altijd begrip zijn zonder het eens te heoeven zijn. Hier geldt; verschillen zijn normaal.
5.Luisteraar; “Vanuit die context snap ik wel dat je <gevoel van de ander, empathie>”.
Wanneer je iemands logica snapt kun je ook invoelen waarom iemand een bepaalt gevoel heeft. Dit is empathie. Wanneer iemand voelt dat je hem of haar begrijpt op gevoelsnivo dan is het gehoord voelen nog iets dieper. Tegelijk heel je jezelf als luisteraar ook, want je wordt rijker in je gevoelsleven.
6.Luisteraar; “Is het nu een goed moment om te reageren/iets te delen?” (rollen draaien om).
Het kan zijn dat de luisteraar het verlangen heeft om te reageren of iets te delen en dan begint de structuur weer opnieuw.