fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Langdurige zorgzame relatie is de basis voor een veilige hechting. 

Een veilige hechting met mijn vriendin, kinderen, clienten, collega’s en leerlingen is een belangrijke basis in mijn leven. Het gaat om langdurige zorgzame verbindingen waarin de vijf pijlers van de Authenticiteitcirkel een grote bijdrage hebben. De commitment in contact (in het moment) zorgt voor een focus in de relatie.

Er zit een grote transformerende werking in het bewuste contact in het moment. Vooral wanneer beide partijen nieuwgierig zijn naar elkaar. Nieuwsgierigheid geeft een voortdurende diepgang en speelsheid in de relatie. Het levendig houden van die nieuwsgierigheid doe je door goed te luisteren en directe vragen te stellen. Wat fascineert jou in de wereld van die ander?  Dat kan soms best brutaal en risicovol zijn, maar het brengt werkelijk contact. Het mag best even schuren. De combinatie van directheid, commitment in contact en nieuwsgierigheid zorgen voor een veilige hechting. Eerlijkheid is een enorm verlangen in de mens heb ik gemerkt. En wanneer die eerlijkheid er is ontstaat er een veilige hechting. Een veilige hechting geeft een gevoel van wezenlijk contact en volwassenheid, omdat de angst voor de ander verdwijnt. 

Het praktiseren van directe nieuwsgierigheid is de basis van diepgang en speelsheid in het contact

Ieder mens streeft naar transformatie. Dat zit in ons dna. Het is een overlevingsstrategie. Transformeren is steeds weer aanpassen aan de veranderende omgeving. Sociaal contact is hierin enorm belangrijk, omdat we samen levende wezens zijn. Dat sociale contact zit met name in het delen van onderliggende gevoelens in het contact. De relatie als onderwerp van het gesprek. Dat is een vaardigheid die ons nauwelijks wordt geleerd, waardoor er een maatschappij ontstaat zonder veilige hechting en daardoor veel sociale misverstanden;

– veel scheidingen
– geen vertrouwen in de (polariserende identiteits) politiek
– competitie in plaats van samenwerken
– eenzaamheid
– sociale angst

 

Share This
Stel hier je vraag