fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Voelen vindt plaats in het lichaam

In de volkstaal gaat voelen meestal om een paar emoties zoals: pijn, boosheid, verdriet, vreugde, jaloezie en nog een paar van dit soort container begrippen. Tijdens focussen merk je al dat een emotie is opgebouwd uit subtiele sensaties en elke keer net iets anders is samengesteld. De sensaties die betekenis geven aan het leven zijn met name aan de binnenkant van het lichaam te ervaren tussen de keel en de sexorganen. Dit zijn bewegende of verkampende sensaties in en rondom de keel, het hart, de buik en dat soort plekken. Er hoort ook altijd beeld, gebaar, betekenis, woord of een stemming bij. Door met een open houding bij een sensatie te blijven (felt sense) worden belangrijke levensthema’s vanzelf helder. Dit is een dimensie van het voelen die weinig mensen bewust kennen en ervaren.

Wanneer je bewust wordt van deze sensaties en er mee om leert gaan wordt ineens veel duidelijk over hoe je in het leven staat. In deze subtiele lichamelijke gewaarwording ligt ook de opening naar een leven zonder weerstand. Er ontstaat vrijheid in het ervaren van het lichaam en daarbij vrijheid in de wereld. Als vanzelfsprekend ontstaan er non duale ervaringen en zelfrealisatie. Dit zijn eerder normale ervaringen dan bijzondere fenomenen in het focussen.

Focussen is voor veel mensen een verwarrende term. Het heet focussen, omdat je je focust op een sensatie in het lichaam. Het wonder is dat het lichaam weet hoe het zich goed kan voelen en wat zelfrealisatie is. Je hoeft het alleen maar aan het lichaam te vragen en er met geduld bij zijn. Instructie boekje.

Share This
Stel hier je vraag