fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

De kenner van plezier is overanderlijk

In mijn ervaring is het volgen van mijn hoogste plezier een manier om in contact te komen en te blijven met het Goddelijke. Dit is een niet te begrijpen instructie, omdat het voorbij het denken gaat. Het hoogste plezier bevat het groffe lichamelijke genot en het verblijven in non duale essenties (Ik ben, liefde, leegte, etc.). Het non duale genot is fijnzinnig en constant. Hier moet het lichaam en geest aan wennen.

De heftige verlangens en behoeften aan geld, sex, relaties, macht, etc. voelen intens

Vanuit de ervaring van essentie en het Goddelijke kun je spelen met die verschillende vormen van plezier en genot. Op den duur gaat de lading uit die intense verlangens en behoeftes en beweegt het systeem vanzelf naar de meer essentiele vormen van plezier.

Hoewel er een voorkeur kan zijn voor een van beiden is het opgeven van die voorkeur de beste manier om tot totale vrijheid te komen. Geen JA en geen NEE tegen wat dan ook zeggen geeft innerlijke kalmte en dat is de deur naar jezelf ervaren als God, Zelf, Brahman of hoe je het ook wil noemen.

De hele discussie over vrije wil, schuld en verantwoordelijkheid vallen weg in het volgen van mijn hoogste plezier, want ik verander daarin voortdurend. De ene keer ga ik voor lichamelijk genot, de andere keer ga ik voor het genot van mezelf ervaren als essentie of als dat wat alles waarneemt.

Kun je jezelf toestaan om inconsequent te zijn?

Het wordt in onze wereld enorm gewaardeerd om consequent te zijn. Altijd celibatair, altijd vegetarisch, altijd monogaam, altijd rustig, altijd succesvol, altijd sterk, altijd discipline hebben op allerlei gebieden. Dat is een kern van onze ideaalbeelden. Alles wat inconsequent is wordt als slecht gelabeld, terwijl iedereen wel ergens inconsequent is.

De ene keer heb ik monogame gevoelens, de andere keer wil ik twee vriendinnen, de ene keer geniet ik enorm van de soberheid van niets hebben, de andere keer geniet ik van overdadige luxe. Dan ben ik vol van Zelfrealisatie en studeer en mediteer de hele dag, een andere dag wil ik er helemaal niets mee te maken hebben. Ik zie het probleem niet.  Hoe zit dat bij jou?

Authenticiteit is voor mij het lichaam, denken en voelen laten bewegen zoals het wil. Ik snap daar sowieso weinig van. Ik vind het heerlijk om mezelf de ruimte te geven om me te laten sturen door iets groters. Ik heb niet het gevoel een eigen keuze te hebben, ook al lijkt dat soms wel zo. Ik geef me steeds weer over aan de  innerlijk stroom die mij beweegt en dat is wisselend en ongrijpbaar.

Dat is ook een onderdeel van wat ik onderzoek in alles wat ik doe. Wat komt er in mij of jou op en hoe gaan we daar dan mee om? Ik zie weinig tot geen goed of fout. In mijn ervaring beweegt het geheel vanzelf naar iets wat we een Goddelijke ervaring noemen als we het stuur loslaten. Dat is het magische van leven.

De kenner van plezier is onveranderlijk

Share This
Stel hier je vraag