fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Wat is contact?
In mijn onderzoek naar contact kom ik als eerste tegen dat het woord “contact” een containerbegrip is. Ik ervaar in de cirkels meerdere vormen van contact.

  • wanneer iemand iets deelt voel ik sensaties in mijn lichaam veranderen
  • wanneer ik iemand in de ogen kijk is er een diepe vervulling
  • er is een vorm van contact die vanuit een onpersoonlijke laag gemaakt wordt
  • wanneer ik volledig ontvangen word voel ik contact
  • er is een vorm van contact die iedereen includeert (een gevoel van samen zijn)
  • elk persoon voelt anders aan in het lichaam en brengt een andere communicatie op gang

Contact voorbij de persoonlijkheid.
Wanneer alle verhalen, concepten en maskers wegvallen is er een ondefinieerbaar contact waarbij er geen onderscheid meer is in twee personen, terwijl het lichaam wel ervaren wordt. Er is een samengaan van het non duale en het lichamelijke. Dit contact is vrij van conceptuele inhoud. Je kunt elkaar minuten en misschien wel uren aankijken zonder een verkramping te voelen. Er zijn geen filters, interpretaties, behoeftes en aannames. Er is in zekere zin geen contact, omdat er geen twee geestelijke delen zijn. Voorbij de persoonlijke structuur is er eenheid.

Van botsen naar systemisch contact.
We komen regelmatig als groep in een onderzoeksruimte waarin er een verwondering is over de stroom van contact. Er zit ietsĀ  persoonlijks in het lichaam wat praat en interpreteert, maar het is niet te pakken. Nadat iedereen zich heeft laten horen in de groep en er een aantal botsingen heeft plaatsgevonden ontstaat er een gevoel van individueel samen zijn. Het voelt als familie. Wanneer we als groep in deze wij ruimte ontspannen komt er een systemische laag in het contact. Dit kenmerkt zich door het opkomen van (irrationele) impulsen die leiden naar waarheid en heling. In het lichaam voelt het als overgenomen worden. Het lijkt op de sfeer van familieopstellingen.

Wat is authenticiteit?
In het samen zijn ontstaat waarheid. Het interne systeem weet op de een of andere manier wat waarheid en eerlijkheid is. Er is een diep verlangen naar deze waarheid en eerlijkheid tussen mensen. Een belangrijk onderdeel in waarheid en eerlijkheid naar boven brengen is de aanvaarding dat iedereen anders (en goddelijk) is. Authenticiteit wordt het sterkst gevoeld in het volgen van impulsen zonder zelfafwijzing en wanneer er een gewaarwording van aanwezigheid is. Authenticiteit ontstaat ook door risico nemen. Authenticiteit is niet perse alles uitspreken, het is ook dragen van je intense ervaringen, meningen en aannames.

Ik kan me voorstellen dat de basis van ons rechts systeem voortkomt uit dit weten van en verlangen naar de waarheid

Uitspreken maakt de weg vrij voor verandering.
Ik merk bij mezelf en anderen dat het simpelweg uitspreken van wat er leeft een enorme verandering in gang zet. Aan de ene kant lijkt het alsof iedereen tegen zichzelf zit te praten en de hele tijd van alles projecteert. Aan de andere kant heeft iedereen iets aan het uitgesproken woord en volgen de inzichten na het uitspreken en horen van woorden.

Het spreken is een ordenen van chaos of oneindige mogelijkheden. Spreken is iets magisch.

Uitspreken heeft een andere waarde dan denken. Wanneer iemand iets uitspreekt in de groep wordt het een gezamenlijk proces. Een blootstellen van jezelf aan een publieke dialoog. Vrijheid van meningsuiting heeft ook iets te maken met in dialoog gaan en samen een verhaal te vormen waarin we samenleven. Wanneer de angst voor afgaan in de groep vermindert door het gevoel van vertrouwen dat iedereen mag zijn zoals hij of zij is wordt er meer en meer uitgesproken.

Intentie van coaching.
Er is een manier van coachen waarin de coach de redder wil zijn en een manier van coachen die meer uit een we onderzoeken samen wat hier gebeurt intentie komt. De redder vorm van coachen wordt meestal als vervelend ervaren, terwijl de onderzoekende vorm als steunend wordt ervaren.

Echtheid brengt vervulling.
Wat opvalt is dat iedereen enorm gevoed wordt door de echtheid in een groep. Het is net zo vervullend als een non duale ervaring. In echt contact ontstaat er meestal een gevoel van verlangenloosheid.

Het verlangen naar authenticiteit en contact is net zo sterk als het verlangen naar Zelfrealisatie.
De meeste mensen in mijn groepen kennen de vervulling van de non duale ervaring en/of Zelfrealisatie. Toch komt iedereen vroeg of laat in het diepe verlangen naar contact. De mens is een interacterend wezen. Zelfrealisatie, authenticiteit en contact gaan hand in hand.

Behoefte aan drama, onderzoek en onbekendheid.
Een patroon wat steeds terugkomt is dat wanneer er vertrouwen, stilte en rust in de groep is er vroeg of laat iets ontstaat van onrust en verveling. Hoeveel men ook geniet van de stilte er blijft een grote behoefte aan drama, onderzoeken en het onbekende. Ik vermoed dat dit voortkomt uit onze biologische drive die bestaat uit overleven. Het lichaam, denken en voelen is vooral gemaakt om voortdurend chaos te ordenen.

Eerlijkheid en Authenticiteit.
Eerlijkheid naar jezelf en anderen is een belangrijk onderdeel van Authenticiteit. Eerlijkheid kun je verhogen door goed in het lichaam te voelen wanneer je spreekt. Er is een innerlijk mechanisme wat weet wanneer je eerlijk bent of niet.

[wysija_form id=”2″]

Share This
Stel hier je vraag