fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Ik ben het Absolute.

Ego is een zelf organiserend proces wat de energie en informatie stroom in het lichaam reguleert (zelfregulatie). Ego komt voort uit het hele lichaam en de relatie met de omgeving. De zelfregulatie gebeurt door een voortdurend proces van waarnemen en beïnvloeden. Dit gebeurt vanzelf.

Het doel van het ego is het in stand houden van het lichaam in de wereld. Dit gebeurt met behulp van een verzameling concepten en innerlijke representaties (object relaties). Het ego wordt rigide wanneer jij je als bewustzijn identificeert met deze patronen. Dit wordt ook wel de persoon genoemd. Wanneer jij als bewustzijn  deze patronen kan waarnemen is er een sterke ervaring van aanwezigheid. In deze aanwezigheid verdwijnt het solide gevoel van persoon zijn. De kern is een onpersoonlijk en tijdloos zijn. Dit heeft nog steeds een unieke kleur en een eigen manier van bewegen in de wereld.

Aanwezigheid is als een puur water. Wanneer dit in een emmer vervuild water stroomt verdwijnt al hetvuil in de loop van de tijd over de rand en wat overblijft is helder water.

Wat verandert er in zelfonderzoek?
Wat er verandert is de identificatie met het ego. Wanneer er een identificatie is met concepten en representaties zijn er gevoelens van gemis, machteloosheid en te kort, omdat identificatie met structuren het ervaren doods maakt. De levendigheid is weg.  Wanneer je jezelf in het moment als bewustzijn ervaart krijgt de persoonlijke ervaring kenmerken zoals ruimte, tijdloosheid, vormloosheid, sereniteit en helderheid. Er is nog steeds ego, het is alleen elk moment fris. Je zou dit ook de ziel kunnen noemen. De ziel is ons persoonlijke bewustzijn. Dit kan gekleurd worden door patronen en het kan vrij zijn.

De vrije ziel is als een verstild zuiver stromend beekje, waardoorheen je de grond (Absolute) duidelijk kunt zien.

Share This
Stel hier je vraag