fbpx
06 48477946 en 06 57934749 info@spiritueelleraar.nl

Het is niet de mens die de voortgang van de aarde bepaald, maar de planten

Planten vormen een geniaal verbonden netwerk waarin alle planten in een bos met elkaar communiceren. Wanneer er een bepaalde insectenplaag komt in een bos dan lost het gehele netwerk dit op. Intelligentie is er zonder hersenen.

De planten maken zuurstof, waardoor de mens kan leven. Wat wij als mens ook gaan doen, de planten bepalen uiteindelijk de uitkomst

Het menselijke lichaam is in eerste instantie ook plant. Het is in direct contact met de natuur en wisselt bijvoorbeeld koolstofdioxide, energie en voedsel uit met de omgeving. Daarna is de mens ook een dier en mens. Is de mens als af of evolueert het verder?

De mens heeft het concurrentie principe als overlevingsnorm gecultiveerd en heeft de neiging om het idee van langdurige zorgzame relatie en verbondenheid te vergeten. Raken we de verbinding met elkaar en de natuur kwijt? Wat kunnen we leren van bossen, oerwoud en planten?

De natuur is een proces van complexificatie (groeiende dichtheid van verbondenheid) en het creeren van nieuwheid. De mens is daar een voorbeeld van. Waar wil de natuur heen bewegen?

In het met aandacht verblijven in het lichaam (inquiry) ontstaat er een gigantische vorm van intelligentie waarbij sereniteit, eenheid en verbondenheid een vast onderdeel zijn.  Het lichaam is gemaakt van (natuurlijke) energie met de capaciteit zichzelf te kennen. Aandacht voor het lichaam is de sleutel naar wijsheid.

Terrence Mckenna was een psychonaut die antwoorden probeerde te vinden in psychedelica. Een archaische bezigheid die in deze tijd weer een enorme opleving heeft. Denk aan ayuhuasca, iboga, kambo, bufo, wiet, etc.

Share This
Stel hier je vraag